Ministrul Agriculturii cere sprijinul investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigatii din Romania
Data publicarii: 07-09-2012 | Economie
Deschiderea pietei chineze pentru produsele agroalimentare romanesti si implicarea companiilor din China in proiectele de reabilitare a sistemelor de irigatii din Romania au fost principalele subiecte discutate joi de ministrul roman al Agriculturii si oficialii chinezi, la finalul sesiunii plenare a Forumului pentru Comert Agricol si Cooperare Economica dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, desfasurat in orasul Hefei, provincia Anhui din China.
Potrivit unui comunicat al MADR, remis joi AGERPRES, ministrul Daniel Constantin a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piata chineza produselor romanesti prin urgentarea negocierilor si semnarea Memorandumului de Intelegere intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din RP Chineza.
Acest acord va permite agentilor economici romani sa exporte produse de origine animala in China.
De asemenea, ministrul roman al Agriculturii a propus partii chineze intensificarea schimburilor comerciale si in ceea ce priveste alte produse agroalimentare cum ar fi vin, apa minerala, miere de albine si produse derivate, cereale, precum si identificarea de noi nise pentru produsele romanesti.
Daniel Constantin a avut o intalnire multilaterala de lucru cu vice-ministrul chinez al agriculturii, Niu Dun, si cu ceilalti ministri si inalti oficiali ale tarilor Europei Centrale si de Est, participanti la eveniment. In aceasta intalnire ministrul roman a reiterat dorinta Romaniei de intensificare a cooperarii economice cu China, in special pentru a sustine intrarea pe piata chineza a produselor agro-alimentare romanesti si a incuraja marile companii chineze sa investeasca in sectorul agriculturii din Romania.
Seful MADR a declarat ca prioritatea sa principala este refacerea sistemelor de irigatii, a caror lipsa a fost simtita din plin de fermierii romani in anul 2012, iar pentru a compensa pierderile suferite de fermierii romani, guvernul a alocat resurse considerabile. "Aceasta vulnerabilitate trebuie eliminata fara intarziere, iar implicarea companiilor chineze in proiectele de reabilitare a sistemelor de irigatii reprezinta o cooperare reciproc avantajoasa pentru ambele tari", considera oficialul roman.
Potrivit MADR, vice ministrul chinez si-a exprimat interesul pentru proiectele de refacere a infrastructurii de irigatii si de asemenea, a dat asigurari ca va sprijini si va cauta sa promoveze schimburile comerciale cu produse agroalimentare, astfel ca Romania sa beneficieze mai mult de posibilitatile de absorbtie ale pietei chineze.
De asemenea, oficialii chinezi au precizat ca vor depune eforturi pentru urgentarea semnarii acordurilor fitosanitare pentru a elimina cat mai repede aceasta bariera cu privire la siguranta alimentara. Ministrul Daniel Constantin si-a exprimat satisfactia pentru semnarea Acordului de Cooperare intre USAMV, Academia de Stiinte Agricole din China si o companie privata chineza, care va pune bazele in Romania pentru construirea primului Parc de Stiinta si Tehnologie, Romania - China.
In interventia sa din cadrul Forumului, ministrul roman al Agriculturii a prezentat principalele caracteristici ale agriculturii romanesti si potentialul agricol al Romaniei si a evidentiat oportunitatile de investitii pe care le ofera sectorul agricol romanesc. Totodata, ministrul Agriculturii si-a exprimat dorinta de a intensifica cooperarea economica si de a identifica noi solutii pentru a diminua deficitul balantei comerciale Romania - China, sporind contributia sectorului agricol in structura schimburilor comerciale.
Schimburile comerciale cu Republica Populara Chineza au inregistrat o crestere substantiala in ultimii cinci ani, atingand 4,2 miliarde dolari in anul 2011, inregistrandu-se cea mai mare valoare a exporturilor romanesti pe piata chineza in valoare de 659,8 milioane dolari. Daniel Constantin participa alaturi de secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu la a VII-a editie a Forumului pentru Comert cu Produse Agricole si Cooperare Economica intre China si tarile din Europa Centrala si de Est, care se desfasoara, in perioada 6-8 septembrie 2012, in orasul Hefei, provincia Anhui din China.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online