Romanii sunt cei mai buni platnici ai facturilor, comparativ cu alti europeni
Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci
Romanii sunt cei mai buni platnici ai facturilor comparativ cu alti europeni, 92,2 din totalul facturilor emise intr-un an pentru persoane fizice fiind achitate la termen, releva editia 2012 a studiului agentiei de colectare a creantelor EOS KSI, prezentat marti de directorul general al reprezentantei din Romania, Georg Kovacs.
Pe de alta parte, daca intarzie cu plata unei facturi, romanii nu o mai platesc deloc, fiind 'campioni' detasati in Europa la acest capitol, sumele nerecuperabile (pierderi efective pentru companiile emitente) reprezentand 11,4% din totalul facturilor emise pentru persoanele fizice.
'Romanii sunt foarte buni platnici, companiile au incercat sa isi pastreze doar clientii buni platnici, problema este ca, atunci cand intarzie cu o singura plata, lucrurile degenereaza si nu se mai achita nimic', a declarat Georg Kovacs, la prezentarea studiului realizat in 10 state europene - Rusia, Romania, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Polonia, Germania, Spania, Belgia si Marea Britanie.
Alti buni platnici ai facturilor emise pentru persoane fizice sunt rusii (90% din totalul facturilor sunt achitate la termen), explicatia companiei EOS KSI fiind aceea ca in cele doua state companiile sunt foarte atente cu solvabilitatea clientilor si le acorda termene de plata scurte.
Comparativ, numai 69,5% dintre greci achita facturile la timp, 71,9% dintre bulgari, 70,1% dintre spanioli, 72,4% dintre britanici. Chiar si germanii, un exemplu clasic de disciplina pentru romani, stau mai slab la acest capitol, cu un procentaj de 82,4%.
Companiile romanesti isi achita facturile la termen in proportie de 74,8%, un procentaj de asemenea mai ridicat comparativ cu majoritatea celorlalte state europene.
Comparatia dintre sectoare arata ca clientii cei mai de incredere sunt cei din sectorul industrial, iar cei mai indisciplinati sunt clientii companiilor din comert si din domeniul serviciilor.
Procentajul platilor efectuate la timp a crescut in 2012, de la 67% in 2007, inainte de criza, la 69,1% in 2010, 68,7% in 2010 la 83,5% in 2012.
Aproximativ 25% din toate platile (ca valoare) sunt efectuate dupa expirarea termenului de plata, 25,4% in cazul persoanelor fizice si 27,4% in cazul persoanelor juridice.
In comert, aproximativ o factura din trei este achitata abia dupa expirarea termenului de plata.
De asemenea, companiile romanesti inregistreaza cea mai mare cota a creantelor declarate pierdere (care nu mai sunt achitate deloc) - 11,4% in cazul persoanelor fizice si 9% pentru persoane juridice, fata de 8,3%/8,2% in Bulgaria, 2,5%/1,9% in Germania, 1,9%/2% in Marea Britanie, 2,4%/4% in Rusia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial