Romanii sunt cei mai buni platnici ai facturilor, comparativ cu alti europeni
Data publicarii: 26-09-2012 | Finante-Banci
Romanii sunt cei mai buni platnici ai facturilor comparativ cu alti europeni, 92,2 din totalul facturilor emise intr-un an pentru persoane fizice fiind achitate la termen, releva editia 2012 a studiului agentiei de colectare a creantelor EOS KSI, prezentat marti de directorul general al reprezentantei din Romania, Georg Kovacs.
Pe de alta parte, daca intarzie cu plata unei facturi, romanii nu o mai platesc deloc, fiind 'campioni' detasati in Europa la acest capitol, sumele nerecuperabile (pierderi efective pentru companiile emitente) reprezentand 11,4% din totalul facturilor emise pentru persoanele fizice.
'Romanii sunt foarte buni platnici, companiile au incercat sa isi pastreze doar clientii buni platnici, problema este ca, atunci cand intarzie cu o singura plata, lucrurile degenereaza si nu se mai achita nimic', a declarat Georg Kovacs, la prezentarea studiului realizat in 10 state europene - Rusia, Romania, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Polonia, Germania, Spania, Belgia si Marea Britanie.
Alti buni platnici ai facturilor emise pentru persoane fizice sunt rusii (90% din totalul facturilor sunt achitate la termen), explicatia companiei EOS KSI fiind aceea ca in cele doua state companiile sunt foarte atente cu solvabilitatea clientilor si le acorda termene de plata scurte.
Comparativ, numai 69,5% dintre greci achita facturile la timp, 71,9% dintre bulgari, 70,1% dintre spanioli, 72,4% dintre britanici. Chiar si germanii, un exemplu clasic de disciplina pentru romani, stau mai slab la acest capitol, cu un procentaj de 82,4%.
Companiile romanesti isi achita facturile la termen in proportie de 74,8%, un procentaj de asemenea mai ridicat comparativ cu majoritatea celorlalte state europene.
Comparatia dintre sectoare arata ca clientii cei mai de incredere sunt cei din sectorul industrial, iar cei mai indisciplinati sunt clientii companiilor din comert si din domeniul serviciilor.
Procentajul platilor efectuate la timp a crescut in 2012, de la 67% in 2007, inainte de criza, la 69,1% in 2010, 68,7% in 2010 la 83,5% in 2012.
Aproximativ 25% din toate platile (ca valoare) sunt efectuate dupa expirarea termenului de plata, 25,4% in cazul persoanelor fizice si 27,4% in cazul persoanelor juridice.
In comert, aproximativ o factura din trei este achitata abia dupa expirarea termenului de plata.
De asemenea, companiile romanesti inregistreaza cea mai mare cota a creantelor declarate pierdere (care nu mai sunt achitate deloc) - 11,4% in cazul persoanelor fizice si 9% pentru persoane juridice, fata de 8,3%/8,2% in Bulgaria, 2,5%/1,9% in Germania, 1,9%/2% in Marea Britanie, 2,4%/4% in Rusia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău