Conducerea FMI discuta vineri a sasea evaluare a acordului cu Romania

Data publicarii: 28-09-2012 | Economie

O misiune a FMI, condusa de Erik de Vrijer, a fost la Bucuresti intre 31 iulie - 14 august pentru cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by cu Romania, vizita derulandu-se impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

Fondul Monetar International (FMI) va lua in discutie, pe 28 septembrie, cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, potrivit Agerpres.

In urma vizitei din vara, delegatia FMI in Romania a conditionat acordarea urmatoarei transe de bani de luarea a patru masuri care vizeaza reducerea arieratelor, cresterea pretului gazelor naturale, lansarea licitatiei publice pentru 15% din actiunile Transgaz si privatizarea Oltchim.

In cazul privatizarii Oltchim, la sfarsitul saptamanii trecute Dan Diaconescu, presedintele PP-DD si patronul OTV, a fost declarat adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al combinatului din Ramnicu Valcea, pentru care a oferit 203 milioane lei. Contractul de privatizare nu a fost, insa, semnat pana in prezent.

In acelasi timp, referitor la licitatia pentru Transgaz, seful OPSPI, Remus Vulpescu, a aratat, recent, ca oferta secundara de vanzare de actiuni ale companiei este foarte aproape de lansare insa nu poate anunta o anumita data calendaristica.

La capitolul arierate, la inceputul acestei luni Guvernul a parcurs in prima lectura un proiect de Ordonanta de Urgenta potrivit caruia ordonatorii de credite care inregistreaza arierate trebuie sa reduca in fiecare luna stocul acestora cu cate 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara.

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, interzicerea angajarii de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante. Ordonatorii de credite au obligatia ca in executie sa asigure achitarea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, precum si plati restante inregistrate in cursul anului curent.

Singura conditionalitate indeplinita este cea referitoare la pretul gazelor naturale care s-a majorat cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie.

Pe 22 iunie, Boardul FMI a aprobat cea de-a cincea evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania.

Ca urmare a finalizarii evaluarii, a fost pusa la dispozitie o noua transa, de 519,4 milioane euro, totalul fondurilor disponibile pentru Romania ajungand astfel la 2,67 miliarde euro.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: