Somajul din zona euro, la nivel record: 11,4%. Romania sta sub media UE
Data publicarii: 03-10-2012 | HR/Cariere
Numarul somerilor la nivelul Uniunii Europene a ajuns in august la 25,466 milioane, in crestere atat fata de luna iulie, cat si fata de august 2011. Rata somajului din zona euro a ajuns la un nivel record in luna august, de 11,4%, pe fondul crizei datoriilor care a impins economia in recesiune si a facut companiile sa reduca locurile de munca, potrivit datelor Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, rata somajului a ajuns la 10,5%, in crestere fata de perioada similara a anului trecut, 9,7%.
Multe companii europene si-au amanat planurile de investitii si de angajare, ca urmare a crizei tot mai puternice din Europa, a masurilor de austeritate si a incetinirii cresterii economice globale.
Din cauza conditiilor economice dificile, companii mari din Franta si Germania, precum Deutsche Bank, Peugeot Citroen si grupul AIR France - KLM au taiat mii de locuri de munca.
"Pur si simplu nu exista suficienta crestere in zona euro care sa alimenteze crearea de noi locuri de munca, iar rata somajului inca nu si-a atins nivelul maxim”, a declarat pentru Bloomberg, Thomas Costerg, economist in cadrul Standard Chartered Bank din Londra.
Potrivit acestuia, ingrijorator este si faptul ca numarul somerilor este in crestere si in tari precum Germania, care pana in prezent au stat la adapost.
De altfel, la nivelul UE, doar sase state au o rata a somajului mai mica decat cea a Romaniei, respectiv Cehia, Germania, Luxembourg, Malta, Olanda si Austria.
In Romania, rata somajului a crescut in luna august la 7,1%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul din iulie, dar in scadere cu 0,4 puncte procentuale procentuale fata de nivelul inregistrat in luna august 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari rate ale somajului le au Spania, cu peste 25% si Grecia, cu 24,4%, acestea fiind si tarile cele mai afectate de criza datoriilor.
Potrivit datelor Eurostat, somajul a crescut in 20 de state UE, comparativ cu anul trecut, a scazut in sase, si a ramas stabil in Marea Britanie.
Cele mai mari scaderi ale somajului au fost inregistrate in Estonia (de la 13,2%, la 10,1%), Lituania (de la 15%, la 12,9%) si Letonia (de la 17%, la 15,9%).
Grecia, Spania, Cipru si Portugalia au avut cele mai mari cresteri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online