Somajul din zona euro, la nivel record: 11,4%. Romania sta sub media UE
Data publicarii: 03-10-2012 | HR/Cariere
Numarul somerilor la nivelul Uniunii Europene a ajuns in august la 25,466 milioane, in crestere atat fata de luna iulie, cat si fata de august 2011. Rata somajului din zona euro a ajuns la un nivel record in luna august, de 11,4%, pe fondul crizei datoriilor care a impins economia in recesiune si a facut companiile sa reduca locurile de munca, potrivit datelor Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, rata somajului a ajuns la 10,5%, in crestere fata de perioada similara a anului trecut, 9,7%.
Multe companii europene si-au amanat planurile de investitii si de angajare, ca urmare a crizei tot mai puternice din Europa, a masurilor de austeritate si a incetinirii cresterii economice globale.
Din cauza conditiilor economice dificile, companii mari din Franta si Germania, precum Deutsche Bank, Peugeot Citroen si grupul AIR France - KLM au taiat mii de locuri de munca.
"Pur si simplu nu exista suficienta crestere in zona euro care sa alimenteze crearea de noi locuri de munca, iar rata somajului inca nu si-a atins nivelul maxim”, a declarat pentru Bloomberg, Thomas Costerg, economist in cadrul Standard Chartered Bank din Londra.
Potrivit acestuia, ingrijorator este si faptul ca numarul somerilor este in crestere si in tari precum Germania, care pana in prezent au stat la adapost.
De altfel, la nivelul UE, doar sase state au o rata a somajului mai mica decat cea a Romaniei, respectiv Cehia, Germania, Luxembourg, Malta, Olanda si Austria.
In Romania, rata somajului a crescut in luna august la 7,1%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul din iulie, dar in scadere cu 0,4 puncte procentuale procentuale fata de nivelul inregistrat in luna august 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari rate ale somajului le au Spania, cu peste 25% si Grecia, cu 24,4%, acestea fiind si tarile cele mai afectate de criza datoriilor.
Potrivit datelor Eurostat, somajul a crescut in 20 de state UE, comparativ cu anul trecut, a scazut in sase, si a ramas stabil in Marea Britanie.
Cele mai mari scaderi ale somajului au fost inregistrate in Estonia (de la 13,2%, la 10,1%), Lituania (de la 15%, la 12,9%) si Letonia (de la 17%, la 15,9%).
Grecia, Spania, Cipru si Portugalia au avut cele mai mari cresteri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău