Raport IPP: Viorel Hrebenciuc si Crin Antonescu conduc in topul absentilor din Parlament
Data publicarii: 08-10-2012 | Politica
Parlamentarii Ovidiu Gant si Gheorghe David au cea mai buna prezenta in Parlament, in timp ce Viorel Hrebenciuc si Crin Antonescu au cele mai multe absente, potrivit raportului privind activitatea parlamentarilor in mandatul 2008-2012 lansat vineri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Astfel, deputatii cu cea mai buna rata de prezenta la voturile din plen exprimate in acest mandat sunt Ovidiu Gant (minoritati) cu 99,7%, Gheorghe Ciobanu (PSD) cu 98,8% si Cosmin Mihai Popescu (PDL) cu o prezenta de 98,3%.
In ce priveste deputatii cu cea mai slaba prezenta, IPP ii mentioneaza pe Viorel Hrebenciuc (PSD), cu o prezenta de 27% in patru ani de mandat, si pe Dan Pasat (PDL), care a avut o prezenta la lucrarile Camerei Deputatilor de 36% si liberalul Relu Fenechiu, cu o prezenta de 39%.
Situatia prezentei liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputatilor releva ca liderul UDMR, Mate Andras Levente, are cea mai buna prezenta, de 91%, iar liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, are o prezenta de 87%, in timp de liderul grupului liberal din Camera, Calin Popescu Tariceanu, are o prezenta la voturile finale din plen de 42%.
"In Camera Deputatilor si Grupul Minoritatilor Nationale, dar si cel al UDMR au, in general, o prezenta buna la lucrarile plenului. In ce priveste rata prezentei parlamentarilor PSD si PNL trebuie luat in calcul faptul ca liderii grupurilor, in perioada de Opozitie, au solicitat reprezentantilor lor sa nu fie prezenti la votul din plen, in semn de protest fata de cum erau conduse sedintele plenurilor de catre PDL", se arata in raport.
La Senat, cea mai buna prezenta in acest mandat o au senatorii democrat-liberali Gheorghe David (98%), Ion Ruset (95%) si Dorel Borza (93%).
Lista senatorilor cu prezenta slaba este deschisa de presedintele Senatului, Crin Antonescu, care a avut in patru ani de mandat o prezenta de 6%. Acesta este urmat de senatorul liberal Ioan Ghise, cu o prezenta de 18%. Pe a treia pozitie se afla senatorul Liviu Campanu, cu o prezenta de 26%.
Directorul IPP, Violeta Alexandru, a declarat ca, spre deosebire de deputati, senatorii au o absenta mai mare si sunt 'mai aroganti'.
'Probabil au o absenta mai mare poate fiindca sunt mai curtati, mai importanti decat deputatii. Sunt mai aroganti', a afirmat ea, in conferinta de presa sustinuta pentru lansarea raportului.
Dintre liderii de grupuri parlamentare din Senat, cea mai buna prezenta o are liderul democrat-liberalilor, Cristian Radulescu, de 79%. O prezenta buna are si liderul grupului UMDR, Fekete Szabo Levente, de 75%. Senatorul Puiu Hasotti, care a detinut functia de lider al grupului liberal din Senat, a avut o prezenta de 64%, in timp ce liderul social-democratilor, Ilie Sarbu, a avut cea mai slaba prezenta, de 57%.
Raportul precizeaza, de asemenea, ca doamnele din Parlament au avut o rata a prezentei la sedintele de plen mai buna decat cea a barbatilor, adica 74%. Dintre doamnele deputate, cea mai buna prezenta la plen, de 91%, o detine Anna-Lili Farkas (UDMR).
In topul deputatilor cu cele mai putine luari de cuvant, alcatuit de IPP, se regasesc Sorin Buta (PDL) si deputatul independent Constantin Mazilu, ambii cu cate o singura luare de cuvant. Acestia sunt urmati de Radan Mihai (minoritati) si de democrat-liberalii Florin Anghel si Sorin Pandele, care au avut cate doua luari de cuvant.
Senatorul independent Anghel Iordanescu a avut doar doua luari de cuvant, in timp ce Constantin Cibu (independent) si Tudor Panturu (PDL) au avut cate patru luari de cuvant, iar senatorul social-democrat Avram Craciun are opt luari de cuvant.
"Deputatii au luat cuvantul in plen de aproximativ 82% din timpul total al sedintelor de plen din perioada monitorizata (cu 19% mai putin decat in perioada similara a mandatului 2004-2008 si cu 24% fata de mandatul 2004-2008) iar senatorii - 86% (15% mai multe luari de cuvant fata de aceeasi perioada din mandatul 2004-2008). O analiza generala a datelor privind luarile de cuvant arata ca sesiunile februarie-iunie 2010 (5.813) si septembrie-decembrie 2012 (5.960) au fost sesiunile cu cele mai multe luari de cuvant", arata raportul IPP.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău