Zona euro: recesiunea mai puternica, criza se va agrava fara masuri imediate /FMI/
Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci
Criza din zona euro risca inca sa se agraveze daca nu vor fi luate noi "masuri imediate" de catre liderii politici, a estimat luni Fondul Monetar International /FMI/, care a revizuit in scadere previziunile sale de crestere pentru 2012 si 2013, informeaza AFP.
In noul sau raport privind perspectivele economice mondiale, FMI se asteapta la o recesiune mai puternica in acest an in zona euro, cu un declin in Produsul Intern Brut /PIB/ de 0,4%, fata de 0,3% in previziunile sale anterioare publicate in iulie.
Reculul in crestere ar trebui sa fie de asemenea mult mai limitat decat se astepta: +0,2% anul viitor in loc de +0,7%.
In detaliu, Germania, prima economie europeana, urmeaza sa cunoasca o crestere de 0,9% pe an in 2012 si 2013 /fata de 1% si 1,4% in previziunile precedente/.
Franta este mai aproape de o crestere zero, dar scapa de recesiune: +0,1% in acest an /in loc de 0,3%/ si de +0,4% anul viitor /in loc de +0,8%/.
In schimb, recesiunea se va agrava in Italia, cu o scadere a PIB de 2,3% in acest an si 0,7% anul viitor /in loc de -1,9% si -0,3% prevazuta anterior/. In Spania, contractia economiei va fi asa cum se astepta de 1,5% in 2012, dar va ajunge la 1,3% in 2013, in timp ce FMI se astepta pana atunci la -0,6%.
Printre tarile sub perfuzie financiara, recesiunea ar fi de 6%, apoi de 4% in Grecia si de 3%, apoi de 1% in Portugalia.
Din afara zonei euro, FMI se asteapta acum la un declin al PIB-ului britanic de 0,4% in acest an /fata de o crestere preconizata de 0,2% anterior/, urmat de o redresare puternica anul viitor /+1,1% in loc de +1,4%/.
Fondul avertizeaza ca acest scenariu, deja sumbru, se bazeaza pe presupunerea ca responsabilii politici europeni vor lua "masuri imediate" pentru a risipi incertitudinile.
In schimb "criza din zona euro se agraveaza" din primavara "in ciuda progresului politic". "In cazul in care actiuni suplimentare nu sunt puse in aplicare rapid, ameliorarea recenta pe pietele financiare risca sa nu fie decat efemera", estimeaza FMI.
"Statele in nevoie trebuie sa ceara resurse" de la fonduri de ajutorare si Banca Centrala Europeana, mai afirma FMI facand aluzie la Spania. "Este esential sa se asigure accesul lor la refinantare la un cost rezonabil", insista el, in timp ce guvernul de la Madrid tergiverseaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău