Zona euro: recesiunea mai puternica, criza se va agrava fara masuri imediate /FMI/
Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci
Criza din zona euro risca inca sa se agraveze daca nu vor fi luate noi "masuri imediate" de catre liderii politici, a estimat luni Fondul Monetar International /FMI/, care a revizuit in scadere previziunile sale de crestere pentru 2012 si 2013, informeaza AFP.
In noul sau raport privind perspectivele economice mondiale, FMI se asteapta la o recesiune mai puternica in acest an in zona euro, cu un declin in Produsul Intern Brut /PIB/ de 0,4%, fata de 0,3% in previziunile sale anterioare publicate in iulie.
Reculul in crestere ar trebui sa fie de asemenea mult mai limitat decat se astepta: +0,2% anul viitor in loc de +0,7%.
In detaliu, Germania, prima economie europeana, urmeaza sa cunoasca o crestere de 0,9% pe an in 2012 si 2013 /fata de 1% si 1,4% in previziunile precedente/.
Franta este mai aproape de o crestere zero, dar scapa de recesiune: +0,1% in acest an /in loc de 0,3%/ si de +0,4% anul viitor /in loc de +0,8%/.
In schimb, recesiunea se va agrava in Italia, cu o scadere a PIB de 2,3% in acest an si 0,7% anul viitor /in loc de -1,9% si -0,3% prevazuta anterior/. In Spania, contractia economiei va fi asa cum se astepta de 1,5% in 2012, dar va ajunge la 1,3% in 2013, in timp ce FMI se astepta pana atunci la -0,6%.
Printre tarile sub perfuzie financiara, recesiunea ar fi de 6%, apoi de 4% in Grecia si de 3%, apoi de 1% in Portugalia.
Din afara zonei euro, FMI se asteapta acum la un declin al PIB-ului britanic de 0,4% in acest an /fata de o crestere preconizata de 0,2% anterior/, urmat de o redresare puternica anul viitor /+1,1% in loc de +1,4%/.
Fondul avertizeaza ca acest scenariu, deja sumbru, se bazeaza pe presupunerea ca responsabilii politici europeni vor lua "masuri imediate" pentru a risipi incertitudinile.
In schimb "criza din zona euro se agraveaza" din primavara "in ciuda progresului politic". "In cazul in care actiuni suplimentare nu sunt puse in aplicare rapid, ameliorarea recenta pe pietele financiare risca sa nu fie decat efemera", estimeaza FMI.
"Statele in nevoie trebuie sa ceara resurse" de la fonduri de ajutorare si Banca Centrala Europeana, mai afirma FMI facand aluzie la Spania. "Este esential sa se asigure accesul lor la refinantare la un cost rezonabil", insista el, in timp ce guvernul de la Madrid tergiverseaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online