Nimic nou in 2013. Legea falimentului personal va zacea in sertarele senatorilor din Comisia juridica

Data publicarii: 05-02-2013 | Finante-Banci

Legea falimentului personal, care presupune stergerea datoriilor ramase in cazul debitorilor de buna-credinta care nu mai au capacitate de achitare a creditelor, ramane blocata in sertarele Comisiei juridice. Potrivit expertilor, nu exista nici un argument viabil pentru ca aceasta lege sa nu fie votata, in conditiile in care nici FMI nu are dreptul sa se opuna unei astfel de masuri.

 Fostul senator si actual presedinte al Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, Iulian Urban, responsabil pentru promovarea acestei initiative, considera ca blocarea legii are ca scop sa permita bancilor, in continuare, sa incarce clientii viabili cu costurile creditelor neperformante. "Cred ca nu este vorba de altceva decat de un teribil servilism romanesc atat la nivel parlamentar, unde multi indivizi isi negociaza functii de conducere in banci inca din timpul mandatului, cat si guvernamental. Guvernele au sustinut nepromovarea legii de dragul creditelor luate cu dobanzi mici de la banci, iar bancile spera ca prin nepromovarea acestei legi pot, in fapt, sa continue sa arunce in spinarea romanilor care inca platesc ratele la banci toate pierderile din zona creditelor neperformante, dar si tunurile date de directorii bancilor, mana in mana cu politicienii si interlopii”, a declarat fostul senator pentru PUTEREA. In opinia sa, nu ne putem astepta ca legea falimentului personal sa fie adoptata in acest an, din cauza "lasitatii multora dintre parlamentari”. "Nu cred, pentru ca, repet, multi parlamentari sunt niste lasi din punctul de vedere al datoriei pe care o au fata de alegatori si isi negociaza functii caldute platite bine in sistemul bancar, unde trec imediat dupa incheierea mandatului parlamentar. Este o lasitate crunta si o sfidare fara margini la adresa alegatorului roman, care are si el partea lui de vina. Nu poti vota cu 75% pe unii care au spus public ca nu sprijina o lege care i-ar ajuta pe cei cu datorii la banci”, ne-a declarat Urban.

 FMI nu se poate opune

 La momentul propunerii initiale a legii, in 2010, bancile au spus ca aceasta prevedere ar putea incuraja clientii sa se sustraga de la plata in intregime a datoriei. FMI a cerut Guvernului Boc sa "sustina stabilitatea financiara prin retinerea de la promovarea de initiative legislative, precum actualul proiect al legii insolvabilitatii personale, ce ar submina disciplina in materie de creditare”, iar proiectul se afla si acum la Camera Deputatilor, forul decizional. Totusi, FMI a sustinut introducerea acestei legi in tari precum Ungaria, Polonia, Letonia si Lituania.

Integral in Puterea.ro