Cipru nationalizeaza economiile firmelor straine

Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci

Cipru a luat o decizie fara precedent in UE, trecand, efectiv, la nationalizarea depozitelor bancare, prin introducerea unui impozit suplimentar. UE, care a cerut aceasta masura alaturi de alti creditori internationali, s-a grabit sa dea asigurari ca asa ceva nu se va repeta si in alte state membre. Chiar daca analisti internationali sustin ca piata muncii din insula va fi afectata, se pare ca masura nu va starni proteste prea puternice, avand in vedere ca Cipru este paradis fiscal, iar banii luati sunt, in cele mai multe cazuri, dobanditi nelegal. Pe de alta parte, aceasta propunere deschide o "Cutie a Pandorei” cu privire la anvergurasi profunzimea viitoarelor programe de austeritate ce pot fi luate la nivelul UE.

 Creditorii internationali ai Ciprului, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International (FMI), au cerut Nicosiei sa introduca un impozit exceptional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% pe cele care depasesc acest prag. In cadrul negocierilor cu acestia, guvernul cipriot a trebuit sa accepte si o crestere a impozitului pe companii, de la 10 la 12,5%.

 Decizia este extrem de importanta, daca luam in calcul faptul ca activele bancare reprezinta de optori PIB-ul Ciprului - insula pe care foarte multe companii offshore si-au stabilit sediul general, beneficiind de una dintre cele mai profitabile cote de impozitare din Uniunea Europeana. "Prejudiciile risca sa fie pe termen lung”, sustine Fiona Mullen, analist economic specializat pe problemele Ciprului, explicand ca serviciile financiare si comerciale erau singurele sectoare care produceau locuri de munca si venituri fiscale, potrivit Agerpres.

 "Cele doua masuri de impozitare (impozitarea depozitelor bancare si cresterea impozitului pe companii) afecteaza un sector important al economiei cipriote si vor avea un efect negativ asupra PIB-ului”, sustine Marios Skandalis, vicepresedintele Institutului Expertilor Contabili Autorizati.

Integral in Puterea.ro