BNR a imprumutat doua banci cu 247 milioane de lei, cea mai mica suma din ultimele 17 luni la licitatia repo

Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat doua banci cu 247,3 milioane lei la licitatia repo saptamanala, aceasta fiind cea mai mica suma acordata de banca centrala prin astfel de operatiuni in ultimele 17 luni, informeaza Mediafax.

Dealerii spun ca in piata este suficienta lichiditate si, cel mai probabil, cele doua banci care au luat bani de la BNR nu reusesc sa se imprumute de la alte banci la costuri sub cel din licitatia repo.

  Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

  Dobanzile practicate luni pe piata monetara interbancara pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt de 2,32% - 2,82% pe an, cu mult sub rata dobanzii practicata de BNR. In acelasi timp, dobanzile sunt usor peste nivelurile de vineri, de 2,15% - 2,65% pe an.

O suma mai redusa acordata de BNR la licitatia repo saptamanala a fost inregistrata cel mai recent in data de 24 octombrie 2011, cand o banca a imprumutat 225,8 milioane lei, potrivit informatiilor diponibile pe site-ul bancii centrale. Atunci, dobanda a fost de 6,25% pe an.

BNR a acordat luni cati bani au cerut bancile, pentru a treia saptamana consecutiv, dupa 21 de saptamani in care a limitat suma disponibila pentru aceste operatiuni.

  Incepand din 4 martie BNR nu a mai limitat imprumuturile la licitatiile repo. Atunci, 13 banci au atras 7,33 miliarde lei (1,6 miliarde euro), fata de 10 miliarde lei in saptamana anterioara.

Intregral in Gandul.info