Troica creditorilor Greciei vrea sa opreasca fuziunea NBG cu EFG Eurobank
Data publicarii: 01-04-2013 | Finante-Banci
Reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (FMI) si FMI urmeaza sa mearga saptamana viitoare la Atena, cand este de asteptat sa insiste pentru anularea fuziunii, cerere care ar putea crea probleme juridice serioase si un impact negativ major pe piata elena.
Anularea fuziunii ar anula totodata beneficii de trei miliarde de euro pentru cele doua banci, factor care a determinat troica sa sustina in trecut tranzactia.
Fuziunea, precum si procesul de recapitalizare a sectorului bancar au fost discutate vineri de premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante Yannis Stournaras.
Potrivit surselor, troica vrea ca cele doua banci sa fie recapitalizate separat si sa ramana entitati separate. Reprezentantii creditorilor internationali sunt ingrijorati ca noua banca ar avea active de 170 miliarde de euro, apropiate de PIB-ul Greciei, de 190 miliarde de euro. In consecinta, banca nou creata ar reprezenta un risc, in caz de probleme.
Daca NBG si EFG ar fi recapitalizate separat, ar fi mai usor sa fie vandute in viitor, sustine troica, iar pretul total ar fi mai mare decat daca ar fi vandute impreuna.
In plus, cele doua banci ar fi doi piloni majori ai sistemului bancar, contribuind la consolidarea si concentrarea acestuia, prin absorbirea entitatilor de credit mai mici.
Daca vor fuziuna, potrivit troicii ar fi mult mai dificil pentru noua banca sa cumpere alte banci mici.
Guvernul elen si conducerea NBG, care detine deja controlul asupra EFG printr-un schimb recent de actiuni, nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere.
Surse guvernamentale si-au exprimat recent optimismul ca opiniile troicii vor fi respinse, iar cea mai mare fuziune din istoria sistemului bancar elen se va finaliza cu succes. Sursele au aratat ca fuziunea se afla in faza avansata, iar anularea acesteia ar avea un efect psihologic serios asupra sectorului bancar si economiei in general.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online