200.000 de euro, confiscati de Garda Financiara dintr-o casa de schimb valutar din Bucuresti

Data publicarii: 02-04-2013 | Finante-Banci

Comisarii Garzii Financiare din Capitala au confiscat luni dimineata echivalentul a aproape 200.000 de dolari, in urma unui control realizat la mai multe case de schimb valutar din Bucuresti. Dimensiunile sumei confiscate reprezinta inca o dovada a faptului ca evaziunea fiscala este un fenomen ingrijorator si greu de controlat in Romania.

Comisarii Garzii Financiare au descoperit echivalentul a aproape 200.000 de dolari, bani gheata, fara acte fiscale, la o casa de schimb valutar din Capitala: 107.230 dolari, 42.874 de euro si 6580 de franci elvetieni. Firma nu a emis bon pentru sumele respective, comitandu-se astfel infractiunea de evaziune fiscala. Este un record al ultimilor 15 ani: cea mai mare suma in valuta, numerar, neinregistrata in evidentele fiscale si confiscata de Garda Financiara.

Autoritatile au deschis dosare penale pentru spalare de bani si evaziune fiscala. Practic, statul a pierdut banii din incasarea TVA si a impozitului pe profitul realizat din tranzactionarea acestei sume. "Este exact ca o marfa fara acte de provenienta care, pusa in circuit, ar fi generat profit care nu ar fi fost taxat sau impozitat”, arata Alexandru Cristea, purtatorul de cuvant al Garzii Financiare.

Dupa verificarea altor case de schimb valutar, comisarii au dat amenzi de peste 24.000 de lei si au suspendat activitatea a doua unitati.

Evaziunea din acest domeniu se alatura celor cu care statul are mult de luptat: panificatie, turism sau contrabanda cu tigari. Este o problema remarcata chiar de ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, care sustine ca evaziunea depaseste bugetul statului, cu un cuantum de peste 140 de miliarde de euro anual.

Sursa: Digi24.ro