Actiunile Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank sunt suspendate de la tranzactionare pana in 15 aprilie

Data publicarii: 02-04-2013 | Bursa

Actiunile Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank vor fi suspendate de la tranzactionare pana in 15 aprilie, pentru a proteja actionarii celor mai importante banci cipriote, a anuntat marti Bursa de la Nicosia, potrivit Reuters.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat saptamana trecuta inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa negocieri intense care amenintau sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor. 

Planul prevede inchiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare banca cipriota, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei 'good bank', cu active viabile. 

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat sambata de Banca Centrala a Ciprului. Intr-o a doua etapa, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii stabilesc ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile. Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai anuntat Banca centrala. 

Subsidiara din Romania a Banc of Cyprus a anuntat, luni, ca Banca Centrala a Ciprului (BCC) a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyrus, in aceasta perioada ramanand functionale doar bancomatele bancii. 

Sursa: AGERPRES