Cinteza, seful supravegherii din BNR, despre situatia de la Bank of Cyprus Romania: Daca esueaza preluarea, sunt garantate doar depozitele sub 100.000 de euro

Data publicarii: 03-04-2013 | Finante-Banci

O banca romaneasca a depus oferta neangajata pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus, dar finalizarea tranzactiei este responsabilitatea autoritatilor din Cipru, afirma seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca, in cazul unui esec, vor fi garantate depozitele de sub 100.000 de euro.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, a mai afirmat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca in urma discutiilor cu banca centrala din Cipru si Autoritatea Bancara Europeana, BNR a fost doar notificata de suspendarea temporara a activitatii sucursalei din Romania in scopul identificarii unei solutii de catre autoritatile cipriote, dar competenta apartine integral si exclusiv autoritatilor cipriote.

Redam integral interviul cu directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza:

  Reporter: Care este situatia la sucursala Bank of Cyprus? Mai face operatiuni in acest moment? Ce fel de operatiuni si ce se intampla daca un client are de efectuat plati scadente sau are depozite scadente in perioada de suspendare temporara a activitatii?

Nicolae Cinteza: Decizia este a bancii centrale a Ciprului, institutie care autorizeaza si supravegheaza sucursala din Romania a Bank of Cyprus. Fiind sucursala a unei banci straine, Bank of Cyprus Romania nu are personalitate juridica romana. Repet, activitatea sucursalei a fost suspendata temporar, incepand din 1 aprilie 2013, in vederea identificarii unei posibile solutii de reorganizare prin vanzare de catre autoritatile din Cipru. Aceste informatii se regasesc in notificarea transmisa BNR de catre autoritatile din Cipru si au fost anuntate deja de sucursala Bank of Cyprus.

Potrivit comunicatului Bank of Cyprus clientii pot retrage banii exclusiv prin reteaua ATM. In ceea ce priveste alte operatiuni trebuie contactata banca prin call center, asa cum se precizeaza in comunicatul bancii.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: