Traian Basescu: Esential in relatia mea cu premierul a fost sa respectam legea in privinta numirii procurorilor
Data publicarii: 05-04-2013 | Politica
Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca esential in relatia sa cu primul-ministru Victor Ponta a fost sa se respecte intru totul legea statului roman, in privinta numirilor procurorilor sefi.
"Este responsabilitatea ministrului Justitiei pe cine desemneaza, pe cine propune si nu o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, si pun accentul in mod deosebit, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile. Singurele restrictii prevazute de lege sunt vechime zece ani, ca procuror sau judecator, si perioada mandatului - 3 ani", a spus presedintele, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
El a adaugat ca nicaieri in lege nu scrie ca la DNA pot fi numiti numai procurori din Directia Nationala Anticoruptie sau la DIICOT, numai din interior.
"Esential in relatia mea cu primul-ministru a fost sa respectam intru totul legea statului roman, exact pentru a nu crea conditii de interpretare", a adaugat Basescu.
Seful statului a citit in conferinta de presa, ''pentru a nu avea dubii cu privire la legislatia romana'', articolul 54 din Legea 303 din 2004, care stabileste care este procesul si procedura de desemnare a procurorilor.
"Sunt 24 de functii la Parchetul General, la DIICOT, la DNA, care inseamna sef de directie, adjuncti, sefi de sectie, sau prim-adjunctul de la Parchetul General si procurorul general. Cele 24 de functii se numesc conform legii, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz CSM si cu decizie a presedintelui, cu numirea de catre presedinte. Acesta a fost articolul in baza caruia, impreuna cu primul-ministru, am stabilit urmarea acestei proceduri, fara nicio abatere de la ea", a explicat Traian Basescu.
Potrivit acestuia, o procedura care ar da impresia unei selectii pe baza unui concurs pentru numirea procurorilor n-ar face decat sa creeze demnitarilor si institutiilor implicate posibilitatea sa spuna ''merge prost, dar ei au castigat concursul".
"Acesta este spiritul legii, ca cei care fac desemnarile si, in cele din urma, numirile, sa-si asume raspunderea pentru ceea ce fac, pentru deciziile pe care le iau si sa raspunda de modul cum, in exercitarea mandatului lor, procurorii numiti pe functii de demnitate isi exercita mandatul. Deci, legea stabileste clar raspunderea unor politicieni, care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei. Tocmai de aceea si avizul CSM-ului este consultativ. Nu este obligatoriu pentru presedinte, pentru ca, in momentul in care a semnat decretul de numire pe functie, ca e sef de sectie, ca e adjunct, ca e sef de departament, ca e procuror general, presedintele isi asuma raspunderea pentru desemnare si nu are scuza 'vedeti, nu merge deloc cu lupta impotriva coruptiei dar daca asa a iesit din concurs?!' Aceasta este motivatia pentru care am cerut primului-ministru, in procesul de desemnare, sa urmeze exact legea", a conchis presedintele.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online