2013 este anul saracirii galopante a privatilor

Data publicarii: 05-04-2013 | Economie

Romanii din mediul privat au avut parte in februarie de cea mai proasta evolutie a veniturilor in ultima decada, daca exceptam perioada cresterii TVA

Evolutia salariilor din februarie, prezentata ieri de Institutul de Statistica, nu pare sa indice nimic surprinzator. In intreaga economie veniturile au crescut in februarie cu 5,5%, fata de februarie 2012. Cifrele arata bine doar pentru ca veniturile din mediul privat sunt prezentate laolalta cu cele din sectorul public, unde salariile au revenit la nivelul din 2010, spun analistii ING. Analizate in amanuntime, datele ascund insa o realitate ingrijoratoare. Potrivit unui calcul al acestora, salariile au scazut in mediul privat cu 3,3% si 3% in ianuarie si februarie fata de nivelul din urma cu un an, daca luam in calcul inflatia. Este cea mai proasta evolutie a acestor venituri din ultimii 10 ani, cu exceptia lunilor care au urmat cresterii TVA, conchid specialistii bancii.

Economia se taraie

Cifrele statisticii se suprapun peste perceptia oamenilor de afaceri. "Ultimele date statistice au aratat ca oamenii de afaceri sunt prudenti si incearca sa isi asigure disponibilul de numerar. Nu simt ca este un moment prielnic pentru cresterea salariilor, ca economia a prins puteri”, a declarat pentru EVZ Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Scaderea puterii de cumparare are un efect direct asupra consumului, tocmai factorul care, spera politicienii, va ajuta economia sa inregistreze o crestere de peste 1,5% in 2013. "S-au inselat la socoteli. Pe de o parte, cresterile slabe de salarii, per ansamblu economie, sunt contrabalansate de toate majorarile de tarife la energie, gaze. In plus, daca se face consum din import, atunci acesta nu ajuta la cresterea PIB”, atrage atentia Parvan.

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: