Creditul standard in lei, mai ieftin decat cel prin Prima Casa

Data publicarii: 05-04-2013 | Finante-Banci

Doua banci de top din Romania s-au orientat exclusiv catre creditele in lei, inclusiv cele ipotecare. Ultimele oferte au facut ca finantarile standard sa fie mai ieftine decat cele prin programul cu garantii de stat Prima Casa, asta in cazul in care va permiteti un avans consistent.

Banca Comerciala Romana si ING Bank au trecut la creditarea exclusiv in lei a populatiei. Cele doua banci au inceput sa scada ratele de dobanda la creditele pe termen lung in lei. Ba chiar, pentru cei care au la dispozitie bani de avans, marjele la creditele standard in lei sunt mai mici decat la cele prin Prima casa, unde statul subventioneaza riscul.

Astfel dobanda anuala efectiva (DAE) la creditul ipotecar pleaca de la 7,55% la BCR (Robor la 6 luni + 1,3%) , pentru creditele cu avans de la 35% in sus, in timp ce la ING, DAE pleaca de la 7,31%. La un imprumut de 40.000 de euro, echivalent in lei a 176.000 de lei, rata lunara la un credit pe 30 de ani este de 1.100 de lei la ING si suma totala de restituit este de 419.000 de lei. In cazul BCR, rata este de 1.200 de lei si suma totala de restituit este de 432.000 de lei.

In acelasi timp, cea mai mica DAE la creditul prin Prima Casa vine de la CEC Bank si este de 7,88%, (Robor la 6 luni + 1,9% + comisionul anual catre Fondul de Garantare).

BCR ofera credite prin Prima Casa cu o DAE de 8,3% (Robor la 3 luni + 2,3% + comisionul anual catre Fondul de Garantare de 0,5%), mai mare decat cea a creditului standard. Rata lunara pentru un credit de 176.000 de lei este de 1.300 de lei.

Principalul avantaj al programului Prima casa ramane avansul foarte mic, de 5%, de care este nevoie pentru a accesa creditul. Altfel, in cazlul creditelor standard, avansul este de minimum 15%, si diferentele intre marjele de dobanda in functie de avans sunt de la simplu, la dublu.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: