Bancile olandeze ING si ABN AMRO ar fi ajutat la crearea a zeci de companii offshore in paradisuri fiscale

Data publicarii: Astazi, 08-04-2013 | Finante-Banci

Bancile olandeze ING si ABN AMRO au ajutat la crearea a zeci de companii offshore in paradisuri fiscale, afirma sambata cotidianul Trouw, fara a se pronunta cu privire la legalitatea acestei practici, relateaza AFP.

Cele doua banci au inregistrat zeci de companii, pentru clientii lor, in Insulele Virgine britanice, Insulele Cook si Insula Labuan din Malayezia, scriu cei doi ziaristi ai cotidianului, care au participat la ancheta jurnalistica mondiala condusa de consortiul independent de jurnalism de investigatie, ICIJ, cu sediul la Washington. 

Potrivit cotidianului, ING ar fi creat mai multe intreprinderi pentru miliardarul indonezian Eddy William Katuari, familia sa si partenerii sai comerciali. Nu este totusi clar daca aceste societati au fost utilizate pentru a evita impozitele indoneziene, adauga cei doi ziaristi. 

Trouw afirma, de asemenea, ca a gasit numele a 21 de fosti si actuali membri ai consiliului de administratie al ING in documentele a doua firme fiduciare, specializate in fondarea si gestiunea de societati implantate in paradisuri fiscale pentru companii internationale si persoane fizice bogate. 

O ancheta jurnalistica mondiala a facut publice saptamana aceasta numele unor personalitati aparent legate de companii offshore in paradisuri fiscale. 

Trezorierul presedintelui francez Francois Hollande in timpul campaniei prezidentiale din 2012, Jean-Jacques Augier, este si el mentionat de ICIJ. 

Le Monde a dezvaluit in editia de sambata ca bancile franceze BNP Paribas si Credit Agricole au ajutat la crearea de societati offshore in paradisuri fiscale in anii 1990 si 2000, prin intermediul unor filiale cu sediul indeosebi in Asia. 

ABN Amro si ING, citate in articolul din Trouw, au reactionat afirmand ca nu au cooperat niciodata in vederea unei evaziuni fiscale. 

'Societatile sunt create pentru clienti internationali si se supun legislatiei locale si internationale', a reactionat ABN Amro. 

ING a dat asigurari ca nu are nicio dovada ca cei 21 de membri, fosti sau actuali, ai consiliului sau de administratie numiti in dosarele anchetei sunt implicati personal in tranzactii. Banca da asigurari, de asemenea, potrivit aceleiasi surse, ca autoritatile locale cer uneori inscrierea membrilor consiliului in filialele locale. 

'Trouw nu a putut gasi dovezi de comportament indoielnic din partea membrilor consiliului ING', recunosc ziaristii.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: