O scrisoare a lui Francis Crick, castigator al Premiului Nobel, a fost adjudecata cu 6 milioane de dolari

Data publicarii: 12-04-2013 | Lifestyle

O scrisoare a britanicului Francis Crick, in care castigatorul Premiului Nobel pentru Medicina in 1962 ii povestea fiului sau de 12 ani despre descoperirea structurii ADN, a fost adjudecata miercuri, la New York, cu 6 milioane de dolari, de trei ori mai mult decat estimarea initiala, relateaza Le Point.

Scrisoarea biologului fusese estimata intre 1 si 2 milioane de dolari de casa de licitatie Christie's. 

'Jim Watson si cu mine am facut probabil o descoperire foarte importanta', ii scria la inceputul scrisorii Crick fiului sau aflat la internat, explicand ca au 'construit un model al structurii acidului dezoxiribonucleic (ADN). 'Este foarte frumoasa', adauga el, desenand si o schita a acesteia. 'Altfel spus, credem ca am gasit mecanismul de copiere prin care viata capata viata', adauga el in scrisoarea de sapte pagini datata 19 martie 1953. 

'Intelegi ca suntem extrem de entuziasti. Citeste cu atentie ca sa intelegi. Cand vii acasa, iti vom arata modelul', mai scrie omul de stiinta. 

Crick, alaturi de James Watson si Maurice Wilkins, a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1962 pentru descoperirea structurii in dubla elice a ADN-ului, precum si medalia Copley in 1975. Mostenitorii sai au hotarat sa vanda si medalia, avand ca pret de pornire suma de 250.000 dolari, la Heritage Auctions din New York, unde urmeaza sa fie vanduta joi, alaturi de alte amintiri, printre care si bluza sa de laborator. Initialele sale si data primirii Premiului Nobel sunt gravate pe spatele medaliei. Licitatia mai cuprinde si diploma de doua pagini si cecul de aproape 86.000 coroane daneze acordate odata cu premiul. O parte din suma rezultata din vanzarea la licitatie va fi destinata cercetarii stiintifice, indeosebi centrului de cercetari al Institutului 'Francis Crick', ce urmeaza sa se deschida la Londra, in 2015.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: