Ciprul confirma ca vanzarea aurului este una din optiuni pentru a finanta asistenta internationala
Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci
Ciprul a anuntat ca vanzarea unei parti din rezerva de aur a tarii este printre optiunile este luata in calcul pentru a ajuta la finantarea unei parti din pachetul de asistenta financiara de zece miliarde de euro dar responsabilitatea finala revine Bancii Centrale de la Nicosia, transmite Reuters.
Potrivit unui document al Comisiei Europene publicate de Reuters, oficialii ciprioti au acceptat sa vanda aur in valoare de 400 de milioane de euro din rezervele Bancii Centrale pentru a ajuta la finantarea unei parti din programul de sprijin. La preturile actuale, pentru a strange 400 de milioane de euro Ciprul ar fi nevoit sa vanda 10,36 tone de aur, in conditiile in care la finele lunii februarie rezervele sale de aur se situau la 13,9 tone. Banca centrala a Ciprului a dezmintit informatiile aparute in presa referitoare la intentia sa de a vine o parte din rezervele sale de aur in conformitate cu conditiile programului european de asistenta financiara.
'Guvernul cipriot a prezentat diverse optiuni, inclusiv aceasta. In consultarile sale privind proiectul memorandumului de intelegere, executivul a inclus astfel de optiuni astfel incat am putea avea posibilitatea de a indeplini cerintele financiare', a declarat Christos Stylianides, purtator de cuvant al guvernului.
In cursul sedintei de tranzactionare de joi, cotatia unciei de aur a scazut la 1.553,10 dolari, cel mai redus nivel din 5 aprilie, apoi a ajuns la 1.557,51 dolari.
Datele Bancii Centrale a Ciprului arata ca la sfarsitul lunii februarie valoarea rezervelor de aur se ridica la 563,4 milioane de euro.
Purtatorul de cuvant al guvenului cipriot a confirmat joi ca necesitatile Ciprului in cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. Conform acestor declaratii, Ciprul va fi nevoit sa gaseasca sase miliarde de euro in plus fata de cele sapte miliarde de euro prevazute in acordul preliminar convenit cu creditorii internationali.
Christos Stylianides nu a spus cum anume va strange Ciprul cele 13 miliarde de euro, dupa ce autoritatile de la Nicosia s-au angajat deja sa introduca masuri de austeritate si sa restructureze sectorul bancar.
Ministrii de finante din zona euro ar urma sa se reuneasca vineri, la Dublin, pentru a discuta detaliile pachetului de asistenta financiara pentru Cipru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice