Ciprul confirma ca vanzarea aurului este una din optiuni pentru a finanta asistenta internationala
Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci
Ciprul a anuntat ca vanzarea unei parti din rezerva de aur a tarii este printre optiunile este luata in calcul pentru a ajuta la finantarea unei parti din pachetul de asistenta financiara de zece miliarde de euro dar responsabilitatea finala revine Bancii Centrale de la Nicosia, transmite Reuters.
Potrivit unui document al Comisiei Europene publicate de Reuters, oficialii ciprioti au acceptat sa vanda aur in valoare de 400 de milioane de euro din rezervele Bancii Centrale pentru a ajuta la finantarea unei parti din programul de sprijin. La preturile actuale, pentru a strange 400 de milioane de euro Ciprul ar fi nevoit sa vanda 10,36 tone de aur, in conditiile in care la finele lunii februarie rezervele sale de aur se situau la 13,9 tone. Banca centrala a Ciprului a dezmintit informatiile aparute in presa referitoare la intentia sa de a vine o parte din rezervele sale de aur in conformitate cu conditiile programului european de asistenta financiara.
'Guvernul cipriot a prezentat diverse optiuni, inclusiv aceasta. In consultarile sale privind proiectul memorandumului de intelegere, executivul a inclus astfel de optiuni astfel incat am putea avea posibilitatea de a indeplini cerintele financiare', a declarat Christos Stylianides, purtator de cuvant al guvernului.
In cursul sedintei de tranzactionare de joi, cotatia unciei de aur a scazut la 1.553,10 dolari, cel mai redus nivel din 5 aprilie, apoi a ajuns la 1.557,51 dolari.
Datele Bancii Centrale a Ciprului arata ca la sfarsitul lunii februarie valoarea rezervelor de aur se ridica la 563,4 milioane de euro.
Purtatorul de cuvant al guvenului cipriot a confirmat joi ca necesitatile Ciprului in cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. Conform acestor declaratii, Ciprul va fi nevoit sa gaseasca sase miliarde de euro in plus fata de cele sapte miliarde de euro prevazute in acordul preliminar convenit cu creditorii internationali.
Christos Stylianides nu a spus cum anume va strange Ciprul cele 13 miliarde de euro, dupa ce autoritatile de la Nicosia s-au angajat deja sa introduca masuri de austeritate si sa restructureze sectorul bancar.
Ministrii de finante din zona euro ar urma sa se reuneasca vineri, la Dublin, pentru a discuta detaliile pachetului de asistenta financiara pentru Cipru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online