Criza de la Bank of Cyprus readuce in atentie problema transparentei pietei bancare: Romanii nu citesc atent nici contractele de depozit

Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci

Criza de la Bank of Cyprus Romania, sucursala a bancii cu acelasi nume din Cipru, pentru a carei salvare au fost se-chestrati banii depo-nentilor, a reanimat o discutie mai veche de pe piata locala privind transparenta bancilor, atentia cu care clientii citesc contractele si gradul de constientizare a diferentelor dintre o banca si alta.

In 2010 sistemul a fost zdruncinat de Ordonanta 50 privind creditarea persoa-nelor fizice care a provocat revelatia ca prea putini clienti stiu ce au semnat atunci cand au luat un credit - atat din vina bancilor care au recurs inclusiv la clauze abuzive, cu conditii prezentate in mod inselator, cat si a superficialitatii clientilor in general.

Acum discutia s-a mutat pe zona depozitelor: BNR insista ca a atras atentia de mai multe ori asupra diferentei dintre statutul bancilor care opereaza in regim de sucursala si bancile care sunt filiale, in timp ce unii clienti de sucursala sustin ca diferentierea nu s-a facut in mod clar in comunicarea publica si in cerintele de transparenta aplicate sucursalelor.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustinea saptamana trecuta ca "scrie mare de tot acolo (in contractul de depozit) ca sumele sunt garantate pana la 100.000 de euro - sunt garantate de fondul din Cipru (nu stiu cum se numeste) - si dedesubt este semnatura deponentului".

El considera ca nu este corect ca un client sa spuna ca nu a cunoscut regimul de garantare aplicat depozitului sau. "Daca cineva sub semnatura lui ia cunostinta de ceva si dupa aia spune - ajutat de articolele de presa si de formatorii de opinie - dom'le n-am stiut inseamna ca avem cu totii o problema. Sau incercam sa miscam repede respon-sabilitatea sau ..."

Si totusi, un experiment simplu realizat de ZF arata ca lucrurile nu stau chiar asa si nu toate sucursalele "scriu mare".

"Ma consider o persoana informata peste medie, citesc cu regularitate ZF si alte site-uri/publicatii de profil, dar este pentru prima oara cand aud de faptul ca exista doua tipuri de banci in Romania: sucursale straine si banci cu capital strain. Cine s-ar gandi ca o banca din Romania se supune regulilor din Cipru? Sa inteleg ca angajatii acestei banci isi platesc impozitele pe salariu si CAS-ul tot in Cipru?", este mesajul transmis de un cititor al ZF.

Integral in MEDIAFAX.ro