Investigatorii de fraude: Cardurile trebuie tinute in suporturi metalice sau folie de aluminiu pentru alimente
Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci
Specialistii in identificarea si combaterea fraudelor sustin ca posesorii de carduri ar trebui sa le poarte in suporturi metalice sau in folie de aluminiu pentru alimente, pentru a fi protejati de copierea acestora de la distanta prin dispozitive speciale, a declarat, joi, la Forumul de Prevenire a Fraudelor, presedintele Asociatiei Examinatorilor de Fraude Certificati (ACFE) din Romania, Elena Constantin.
Specialistii FBI sunt si mai categorici - 'platiti intotdeauna cash!', in conditiile in care se pare ca in SUA cardurile emise sunt mai vulnerabile decat cele din Europa.
Potrivit lui Florin Gogoasa, membru in board-ul ACFE Romania si partener la Bleu Lab, in Romania furturile de pe carduri sunt realizate in special cu dispozitive numite 'pisicute' si 'gandaci'.
'Pisicuta' este un dispozitiv de citire carduri care poate fi legat la picior, iar sfatul expertilor este ca, daca un vanzator, chelner sau casier scapa cardul clientului pe jos, cardul ar trebui blocat pentru ca aceasta este cea mai utilizata modalitatea de folosire rapida a 'pisicutei'.
'Gandacul' este un dispozitiv minuscul care se introduce in POS-ul (terminalul de plata) unui magazin dupa program, de catre angajati sau de catre o persoana care se poate ascunde peste noapte, iar datele tuturor cardurilor care vor fi utilizate in acel magazin vor fi citite de pe un laptop.
O alta metoda presupune folosirea unor dispozitive care citesc de la distanta datele cardurilor persoanelor prezente intr-o zona comerciala intensa. Acestora le sunt sustrase apoi, mici sume de bani, mascate sub forma unor comisioane bancare, iar persoanele pagubite uneori nu afla niciodata ca au contribuit la bunastarea unor fraudatori.
Specialistii avertizeaza asupra riscurilor mari asociate cardurilor, indiferent daca acestea au banda magnetica, cip sau wireless.
'Bancile ar trebui sa dea utilizatorilor, la emiterea cardului, si o brosura care sa ii invete cum sa se protejeze de frauda si sa recunoasca macar ATM-urile modificate sau false', a spus presedintele ACFE Romania.
Pe de alta parte, reprezentantii bancilor din Romania spun ca tehnologia 3 D Secure si codul de trei cifre de pe spatele cardului asigura o protectie ridicata, iar unele banci spun ca nu s-au mai confruntat din 2005 cu clonare de carduri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă