Romania ar putea infiinta un fond de salvare a bancilor, de 1,1 miliarde de lei, obligata de UE
Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci
Fiecare stat din UE va infiinta un fond de salvare, finantat de banci, cu resurse echivalente cu cel putin 1% din valoarea depozitelor garantate, care va fi utilizat in procedurile de salvare a unei banci ajunsa in pragul colapsului, potrivit unui proiect de directiva obtinut de MEDIAFAX.
Fondul de salvare (rezolutie bancara) trebuie sa ajunga la resurse de minimum 1% din depozitele garantate constituite la bancile din tara in termen de pana la 10 ani, perioada in care contributiile bancilor vor fi desfasurate uniform. Fondul de rezolutie se adauga fondurilor de garantare a depozitelor bancare constituite in fiecare stat membru UE.
In cazul in care proiectul de directiva va fi aprobat, pentru Romania acest fond ar trebui sa se ridice la 1,1 miliarde de lei, dat fiind ca, potrivit ultimelor date, valoarea totala a creditelor garantate aflate in plafonul de garantare de 100.000 de euro este de circa 113 miliarde de lei.In contextul directivei discutate de CE, rezolutia reprezinta restructurarea unei institutii financiare in vederea asigurarii continuitatii functionarii activitatilor sale esentiale, mentinerii stabilitatii financiare si restaurarii, in totalitate sau partial, a viabilitatii bancii respective.
In situatia in care fondul de rezolutie a utilizat, inainte de incheierea perioadei de 10 ani, finantari de peste 0,5% din valoarea depozitelor garantate la nivel national, perioada in care fondul trebuie sa atinga tinta de 1% poate fi prelungita cu pana la 4 ani.
Dupa depasirea perioadei initiale, in cazul in care resursele financiare ale fondului vor scadea sub jumatate din pragul de 1% din soldul depozitelor garantate, contributiile percepute de la banci vor fi de minimum 0,15% din depozitele garantate pe an.
Fondul de rezolutie va percepe anual contributii de la banci, care vor fi stabilite pro rata fata de valoarea pasivelor minus fonduri proprii.
Fondul se va incadra intr-un sistem european de finantare a procedurilor de rezolutie. Fondurile de rezolutie din diferite tari se vor putea imprumuta reciproc in anumite conditii, iar sistemele de finantare vor fi mutualizate in cazul rezolutiei unui grup bancar, potrivit proiectului de directiva.
Astfel, daca un grup bancar european intra in procedura de rezolutie, vor fi putea fi utilizati si banii din fondurile de rezolutie constituite in statele unde functioneaza subsidiare ale acelei entitati.
In privinta utilizarii banilor, fondul national de rezolutie va putea garanta activele sau pasivele unei banci aflata in procedura de rezolutie, ale subsidiarelor sale, a unei asa-numite bridge-institution sau a unui vehicul de administrare de active; efectua imprumuturi catre banca aflata in rezolutie si celelalte institutii amintite anterior; respectiv, cumpara active de la institutia aflata in rezolutie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial