Ministerul Mediului va emite 20.000 de tichete pentru Rabla 2013, care vor fi distribuite din 15 mai

Data publicarii: 15-04-2013 | Auto

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ va emite, prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu /AFM/, 20.000 de tichete pentru Programul 'Rabla 2013', din care 17.000 pentru persoane fizice si juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice, care vor fi distribuite incepand din 15 mai, a declarat duminica ministrul Mediului, Rovana Plumb, la postul de televiziune RTV.

Ministrul Mediului a precizat ca proiectul privind Programul 'Rabla 2013' va fi lansat in dezbatere publica luni, pe site-urile AFM si MMSC, iar timp de o saptamana sunt asteptate sugestiile si propunerile celor interesati. 

Incepand din 22 aprilie, timp de 14 zile lucratoare, se va desfasura sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor, iar distribuirea efectiva pe piata a tichetelor va incepe pe 15 mai, pentru ca se ia in calcul si o perioada de trei zile aferenta contestatiilor. 

Tichetul este de 1.500 euro (6.500 lei), iar repartizarea nu va mai fi egala pe fiecare unitate administrativ-teritoriala, ci va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani in parcul auto al unitatilor administrativ-teritoriale, a spus oficialul MMSC. 

Ministrul Rovana Plumb a mai spus ca tichetele vor fi transferabile pentru ca studiile si analizele au aratat ca, daca nu ar exista transferabilitatea tichetelor Rabla, ar rezulta un blocaj pe piata in ceea ce priveste innoirea parcului auto, pentru ca exista judete mai sarace cu multe masini vechi, dar si foarte multe judete cu potential de achizitie de masini noi mare si in crestere. 

In 2012, AFM a alocat pentru Programul 'Rabla', in doua etape, 171 de milioane de lei, suma care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. 

Sursa: AGERPRES