OPSPI: Decizia ca Romgaz si Transgaz sa aiba sedii in Bucuresti, sustinuta si de bancile de investitii

Data publicarii: 15-04-2013 | Economie

Romgaz si Transgaz vor avea la Bucuresti sedii comerciale, unde urmeaza sa functioneze doar partea de conducere corporativa a celor doua companii, legata de activitatile de strategie, marketing, relatii internationale si relatii institutionale, inclusiv cu autoritatile de reglementare in domeniu, a anuntat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, intr-un document obtinut de AGERPRES.

"Infiintarea unor sedii secundare ale societatilor in Bucuresti reprezinta o etapa fireasca in contextul strategiei de dezvoltare si internationalizare a activitatilor celor doua companii", arata, in documentul datat vineri, 13 aprilie, seful OPSPI. 

Potrivit acestuia, la sediile de la Bucuresti ale celor doua companii, urmeaza "sa functioneze o parte din conducerea corporativa Romgaz si Transgaz." 

"Activitatea operationala a celor doua companii se va desfasura in continuare la Medias, cu mentinerea sucursalelor si a tuturor punctelor de lucru existente, fara a exista un impact asupra bugetului local, autoritatile locale beneficiind, in continuare, de aceste fonduri, la Bucuresti urmand sa functioneze doar partea de conducere corporativa a celor doua companii, legata de activitatile de strategie, marketing, relatii internationale si relatii institutionale, inclusiv cu autoritatile de reglementare in domeniu", explica Gabriel Dumitrascu. 

Seful OPSPI subliniaza ca inclusiv bancile de investitii cu reputatie internationala sustin infiintarea de sedii in Bucuresti, ale Romgaz si Transgaz. 

"Aceasta abordare a fost analizata pe baza obiectivelor strategice, pe termen lung, stabilite in cadrul strategiilor de dezvoltare a celor doua companii si a fost sustinuta inclusiv de bancile de investitii cu reputatie internationala, care asigura activitatea de intermediere in cadrul ofertelor publice pe care le deruleaza aceste companii, de catre investitori si, nu in ultimul rand, de participantii la procedura de selectie administratori profesionisti, derulata in conformitate cu cerintele OUG 109/2O11 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice", a mai spus seful OPSPI. 

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, institutie subordonata Ministerului Economiei, mizeaza pe o eficientizare a relatiilor cu investitorii, prin crearea de noi sedii Romgaz si Transgaz la Bucuresti. 

"Scopul acestei masuri este acela de a eficientiza relatiile cu investitorii, cu institutiile si autoritatile centrale ale statului care reglementeaza domeniul de activitate al acestor operatori economici, de a aborda o noua strategie de promovare si consolidare a operatiunilor celor doua companii, precum si de dezvoltare a relatiilor internationale pe care cele doua companii urmeaza sa le dezvolte in actualul cadru strategic international", mentioneaza Seful OPSPI. 

Un alt obiectiv al infiintarii unor reprezentatii comerciale la Bucuresti, "va fi o posibila implicare superioara a conducerii companiilor, in proiectele viitoare - parteneriate strategice". Aici, Seful OPSPI urmareste "patrunderea Romgaz si Transgaz pe alte piete, participarea Romgaz si Transgaz la licitatii organizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru exploatarea fondului geologic national". 

Gabriel Dumitrascu ii linisteste pe cei 6.500 de angajati ai Romgaz, dand asigurari ca, "infiintarea unui sediu secundar se face conform prevederilor Legii 31/1990, printr-o Hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, si nu presupune disponibilizari de personal, conducerea societatilor functionand la sediul social al companiilor." 

In timp ce OPSPI da asigurari ca angajatii si cele doua companii nu vor avea de suferit, liderul sindical de la Romgaz Medias, Ioan Stancovici a anulat sambata, intalnirea dintre sindicalisti, autoritatile locale si parlamentarii sibieni, fiind convins ca "problemele salariatilor sunt in curs de rezolvare". 

Stoicovici a explicat ca a renuntat la dialogul de sambata deoarece considera ca 'problemele salariatilor din cadrul SNGN Romgaz sunt in curs de rezolvare in luna aceasta, de catre conducerea societatii, Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a actionarilor, in modul cel mai avantajos pentru acestia, conform unui un document adresat invitatilor la intalnirea de sambata, datat vineri, 12 aprilie 2013. 

In schimb, fostul ministru al Economiei, senatorul PDL Ion Ariton, a declarat sambata, pentru AGERPRES, ca isi mentine declaratia facuta in 4 aprilie, cand l-a acuzat pe ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita, ca nu urmareste decat sa-si "faca campanie" in perspectiva regionalizarii, cu masurile legate de ROMGAZ. 

"Din pacate, ministrul delegat si sef al PSD Brasov profita de functia guvernamentala, pentru a fi remarcata public pozitia sa anti-sibiana, in viitoarea regionalizare administrativa a Romaniei. Primul demers s-a referit la eventuala mutare a sediului Romgaz de la Medias, la Bucuresti, mizand pe diminuarea potentialului economic al judetului Sibiu, in perspectiva competitiei cu Brasovul, in alegerea viitoarei capitale a regiunii Centru", a declarat Ariton. 

Premierul Victor Ponta a precizat joi, la Palatul Parlamentului, ca cele doua companii trebuie sa aiba o structura la Bucuresti, dar angajatii si taxele locale raman la Medias. 

"Angajatii raman la Medias. Romgaz si Transgaz au intrat intr-o asociere cu mari companii. Transgaz este, in aceste zile, la acea operatiune de vanzare pe bursa a unui numar de actiuni. Deci, practic, devin amandoua companii nu doar nationale, ci si cu implicare regionala si e foarte clar ca trebuie sa aiba o structura in Bucuresti. Nu putem fiecare sa apucam ceva din tara asta si sa o ducem la noi, 'haide, gazul este al Mediasului'. Nu. Gazul este al tarii. Sigur ca toti angajatii raman la Medias, taxele locale raman la Medias, dar nu e gazul Mediasului, e gazul tarii. (...) Eu repet: pentru Medias nu se ia niciun om, eventual cativa directori de acolo si nu se schimba nicio taxa locala. Toate taxele raman acolo", a afirmat joi, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului. 

Disputele sunt nu numai pe tema gazului ci si in jurul deciziilor ministrului Nita, care initial a declarat, pentru AGERPRES, ca muta la Bucuresti conducerile centrale ale Romgaz si Transgaz, dupa care a revenit si a afirmat ca infiinteaza sedii secundare pentru aceste companii, in Capitala. 

Inclusiv presedintele Romaniei, Traian Basescu s-a pronuntat pe acest subiect, afirmand joi, ca, "mutarea Romgaz la Bucuresti, ar fi o prostie". 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: