Fitch: Romania va avea o crestere economica de 1,7% anul viitor

Data publicarii: 15-04-2013 | Finante-Banci

Intr-un nou raport, Fitch Ratings a avertizat ca toate tarile CEE-5 - Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Romania si Bulgaria - vor trebui sa puna in aplicare reforme structurale pentru o viitoare crestere economica avand aceeasi directie cu veniturile din restul UE, scrie NewEurope Online.

Agentia de rating estimeaza ca media ponderata in cresterea PIB pentru toate cele cinci tari se va ridica la 1,2% in acest an, o crestere de 0,6% fata de anul trecut. Desi este o cifra medie ce mascheaza mari diferente intre cele cinci natiuni de la izbucnirea crizei economice in 2008.

Ratele recente de crestere pentru CEE-5 reflecta recesiunea generala din intreaga UE incepand cu primul trimestru al anului 2008. In Ungaria, ea s-a deteriorat cel mai mult, in jos cu 0,6%, Romania a suferit o reducere de 0,5% a cresterii, urmata de Bulgaria si Republica Ceha, care ambele si-au vazut economiile contractate cu circa 0,1%.

Cu toate acestea, Polonia iese in evidenta de departe ca cea mai de succes tara in ultimii cinci ani, cu o crestere ametitoare de 14% din cresterea PIB-ului. Fitch constata ca cererea interna a fost o problema semnificativa pentru CEE-5 anul trecut, lasand regiunea intr-o stare mai saraca in comparatie cu zona euro.Polonia are de obicei o cerere interna sanatoasa, dar agentia de rating afirma ca pentru anul trecut, ea a reprezentat doar 0,1 puncte procentuale de crestere, in scadere cu 3,4 puncte procentuale din 2011. Aceasta tendinta a fost reprodusa de Republica Ceha si Ungaria, dar Bulgaria si Romania au fost exceptii, unde cererea interna a fost mult mai puternica datorita cresterilor salariale de 6,3% si 1,2% respectiv, rezultand in consum mai mare al gospodariilor.

Integral pe InComeMagazine.ro