Opinie Ionel Blanculescu: Stress si distress in sistemul bancar european

Data publicarii: 15-04-2013 | Finante-Banci

La sfarsitul lunii martie catalogam drept criminala declaratia ministrului olandez  de finante, Jeroen Dijsselbloem, Presedintele grupului de lucru al ministrilor finantelor din zona euro, deja "prea celebru" Eurogrup, potrivit careia asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, devenind bail-in, atragand in sfera celor ce suporta pierderile inclusiv pe deponenti, ca si pe creditorii sau alte categorii de parteneri ai bancii in cauza. 

Altfel spus, deponentii cu sume de peste 100.000 de euro, garantate la nivel european, se transforma in veritabili investitori, care-si asuma riscul depunerilor, iar in situatii de criza, suporta din banii depusi pierderile.

O asemenea inabilitate din partea unor inalti oficiali europeni, care desigur nu au nimic in comun cu sistemul bancar, nu mi-a fost dat sa constat pana acum.

Daca am accepta aceasta abordare, ca deponentul nu mai este deponent la sume de peste 100.000 de euro, ci investitor, atunci, pe cale de logica si de bun simt, ar trebui ca acesta sa primeasca, pentru perioada in care banca merge bine si nu are nevoie de sprijinul deponentilor-investitori, dividende, pe langa dobanda acordata la depozit. Dividendul este apanajul investitorului, legatura lui cu riscul afacerii in care investeste.

Cum acest lucru nu se va intampla, din motive lesne de inteles, cum declaratiile iresponsabile ale unor ministri de finante din zona euro afecteaza deja sistemul bancar european, care-si vede pe zi ce trece subtiata valoarea depozitelor, ce incep a migra spre zone mai sigure, gen: Singapore, Dubai, Doha, Kuwait si multe alte directii atractive, se impune un moratoriu, daca nu o interdictie pe acest tip de declaratii, care fac atat de mult rau Uniunii Europene.

A fi ministru de finante nu inseamna a te pricepe si la banci, asa ca oficialii europeni care au declarat ca situatia Ciprului a fost si trebuie sa ramana unica, sunt obligati sa-si convinga colegii finantisti numai sa taca, de multe ori tacerea fiind de aur, daca nu sa-si schimbe opiniile.

Altfel vom asista la inceputul distrugerii sistemului bancar european, cu toate eforturile Bancii Central Europene, exemplare pana in prezent, sub bagheta "magicianului" Mario Draghi si de ce nu la preluarea BitCoin-ului, care cu certitudine va deveni mai sigur si mai valoros decat euro.

Intorcandu-ne la seriozitate si responsabilitate in subiectul abordat, prevad si previzionez in acelasi timp ca propunerea ministrului de finante al Olandei, nu intamplator nu am folosit majuscule la scrierea functiei acestuia, NU VA DEVENI REALITATE, nu se va aplica, insa in acelasi timp va produce, cu cat timpul destinat dezbaterii se va prelungi, pierderi imense sistemului bancar european.

Cititi integral in ZF.ro