CFR SA fara Consiliu de Administratie, dupa ce AGA a respins planul de administrare revizuit; directorul general a demisionat
Data publicarii: 16-04-2013 | Economie
Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA a respins luni planul de administrare revizuit, in aceste conditii calitatea Consiliului de Administratie incetand de drept.
Directorul general al companiei, Dimitris Sophocleous, si-a dat demisia, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al companiei, Oana Branzan.
Din Consiliul de Administratie al CFR fac parte Lucian Isar (presedinte), Enache Jiru, Sophocleous Dimitris, Danut - Leonard Sandu si Florian Raimund Kubinschi, membri.
Planul de administrare a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR a fost depus pe 8 aprilie in forma revizuita, dupa ce, in sedinta din 3 aprilie, membrii Adunarii Generale a Actionarilor au solicitat ajustari. Termenul limita pentru depunerea documentului in forma revizuita a fost 8 aprilie 2013, urmand ca acesta sa intre in dezbaterea Adunarii Generale a Actionarilor.
"Ieri (luni - n.r.) am depus la AGA forma revizuita a planului de administrare. (...) In ceea ce priveste data la care va avea loc sedinta AGA pentru aprobarea planului, noi am cerut intalnirea AGA conform ordinului ministerial, la sapte zile lucratoare. Atunci trebuie sa se intalneasca AGA si sa decida intr-un fel sau altul. Daca nu va fi aprobat, in virtutea a ceea ce este mentionat in ordonanta 109, practic, Consiliul de Administratie se considera suspendat'', preciza, pe 9 aprilie, Lucian Isar, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, planul de administrare reprezinta, practic, un set de masuri investitionale, operationale si de transformare, menite sa ajunga la un set de obiective agreate atat cu conducerea Ministerului Transporturilor, cat si cu finantatorii internationali.
"Planul este corelat atat cu masterplanul, cat si cu proiectele de dezvoltare, cu acordurile internationale, cu imprumutul semnat in decembrie cu BERD. Include practicile de buna guvernanta promovate de OECD si de acordul semnat intre MT si Banca Mondiala si, bineinteles, isi expune si propria contributie din punctul de vedere al corelarii tuturor elementelor promovate in trecut si practicile de buna guvernanta", a explicat Isar.
Directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, Dimitris Sophocleous, a declarat, pe 4 aprilie, ca membrii Adunarii Generale a Actionarilor i-au cerut in sedinta de pe 3 aprilie sa aduca ajustari planului de administrare.
''Planul de management a fost aprobat de Consiliul de Administratie al CFR. Planul de administrare este in minister spre examinare si aprobare. Ieri a fost AGA a companiei. Membrii AGA au hotarat ca trebuie sa facem niste ajustari la planul de administrare. Trebuie sa incepem procedura de ajustare, de schimbare la planul de administrare. Trebuie sa va spun ca nici pana astazi nu stiu exact ce fel de schimbari sau ajustari vor. O sa comunic cu ei sa inteleg exact ce era in planul de administrare care nu era suficient pentru ei'', a declarat, atunci, Sophocleous.
Acesta a precizat ca spera ca, dupa ajustare, planul sa fie aprobat si ca, daca nu il aproba, atunci, asa cum prevede legislatia in vigoare, trebuie sa renunte la functie.
Dimitris Sophocleos a fost numit director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR pe 14 ianuarie 2013.
Consiliul de Administratie al CFR l-a numit pe Sophocleos in functia de director general al companiei in conformitate cu prevederile art.35 (1) din Ordonanta de Urgenta nr.109/30.11.2011, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
Dimitris Sophocleos are 46 de ani, este cetatean grec-cipriot, de profesie economist, fiind calificat partial ca auditor, in Anglia.
Experienta profesionala acumulata in cei 25 de ani de activitate, in domenii precum audit, shipping, telecomunicatii si farmaceutic, l-a propulsat si in ierarhia unor companii de stat si companii publice din Romania, precum Romtelecom si AD Pharma, unde a detinut functia de director financiar executiv.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial