Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE in luna martie

Data publicarii: 16-04-2013 | Economie

Romania a inregistrat in martie, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna martie pana la 1,9% de la 2,0% in luna februarie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,7% de la 1,8% in luna februarie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente. 

Tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,8%) si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,2%), Letonia (0,3%) si Suedia (0,5%). 

Comparativ cu luna februarie 2013, rata anuala a inflatiei a scazut in 20 state membre UE, inclusiv in Romania, a ramas stabila in cinci state si a crescut intr-o singura tara membra UE. 

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 5,25% in luna martie 2013, de la 5,65% in luna februarie 2013. Rata inflatiei se situeaza astfel exact la nivelul dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Sursa: AGERPRES