Ce este Bitcoin, moneda care nu exista fizic, dar care este din ce in ce mai folosita de investitori. Analistii avertizeaza: Este o bula speculativa!

Data publicarii: 16-04-2013 | Finante-Banci

Aurul nu mai este singura investitie catre care se orienteaza oamenii in aceste vremuri nesigure din punct de vedere financiar. Mai nou, cei care vor sa-si stie banii in siguranta ii schimba in Bitcoin, o moneda digitala alternativa.

Bitcoin exista deja de cativa ani, dar a castigat o imensa popularitate abia de la declansarea crizei din Cipru. Atentie, insa! Numerosi analisti avertizedaza ca Bitcoin are toate caracteristicile unei bule speculative.

 In martie 2013 existau aproape 11.000.000 de monede vituale. Valoarea unui Bitcoin la 10 aprilie 2013 a atins un maxim de 265 dolari americani, dupa care a scazut brusc la 150 de dolari, in aceeasi zi. Duminica, 13 martie, un Bitcoin se vinde cu aproape 117 dolari, dupa ce in martie pretul mediu al monedei virtuale a fost de 50 de dolari.

 Ceea ce s-a intamplat recent in Cipru i-a facut pe multi europeni sa se intrebe cui isi pot incredinta banii. Amir Taaki le propune o alternativa: Bitcoin, prima moneda digitala din lume.

 ''Nu e un concept teoretic, e o piata de miliarde de dolari, cu grafice, previziuni si asa mai departe. Exista deja, functioneaza si o folosim'', explica Amir Taaki, utilizator Bitcoin.

 Bitcoin a fost creat in 2009 de un programator misterios si a ajuns sa valoreze acum mai mult de un miliard de dolari. Tranzactiile in Bitcoins nu sunt mijlocite de nicio banca, iar asta face ca acesti bani sa fie greu de urmarit si de impozitat.

 ''Pe viitor e posibil sa primim Bitcoins, in loc de bani, de la bancomate. Acestia sunt deja folositi pentru a plati servicii in toata lumea'', spune Siobhan Robbins, corespondent Sky news.

 De la declansarea problemelor din Cipru, moneda virtuala si-a dublat valoarea si a atras o multime de investitori din tari ca Spania si Grecia, aflati in cautarea unei investitii sigure. Dar analistii nu vad cu ochi buni aceasta evolutie spectaculoasa.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: