Moody's: Bancile din Romania, Ungaria si Slovenia raman neprofitabile in acest an
Data publicarii: 17-04-2013 | Finante-Banci
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's, transmite watoday.com.au.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
'Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi', sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante.
Directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Tommaso Cucchiani, a anuntat recent ca banca italiana ar putea sa-si reduca prezenta in Ungaria considerand ca tara vecina a devenit un 'cosmar' pentru industria bancara. Luna trecuta, premierul Viktor Orban a declarat ca obiectivul Guvernului de la Budapesta este sa creasca controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local pana la cel putin 50%.
Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, concureaza cu diviziile locale ale Erste, Raiffeisen, KBC Groep si UniCredit.
Creditele neperformante ale bancilor slovene sunt estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adica 20% din PIB, ceea ce a alimentat speculatiile ca tara ar putea fi nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara. Si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a avertizat ca Slovenia se va confrunta cu o criza bancara severa daca nu va actiona rapid.
OCDE considera ca Slovenia ar trebui sa recapitalizeze 'bancile viabile', iar detinatorii datoriilor subordonate si instrumentele de capital hibride ar trebui sa absoarba pierderile. Bancile de stat, cum ar fi Nova Ljubljanska Banka d.d. si Nova Kreditna Banka Maribor d.d., ar trebui sa fie vandute, iar bancile care nu sunt viabile ar trebui sa fie inchise, se arata in raportul organizatiei.
Nivelul datoriei guvernamentale a Sloveniei a crescut anul trecut la aproximativ 48% din PIB, fata de 16% in 2008, iar analistii estimeaza ca sprijinul guvernului pentru bancile de stat va duce la cresterea datoriei tarii cu aproximativ 3-4 miliarde de euro in acest an.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă