Este acum momentul perfect pentru a cumpara aur?

Data publicarii: 18-04-2013 | Finante-Banci

Pretul aurului a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 30 de ani, in aceasta saptamana, insemnand ca, la prima vedere, acum ar fi un moment prielnic pentru a cumpara metalul pretios, mizand pe scumpirile ulterioare. 

Este, insa, cu adevarat, momentul bun sa investim in aur? La inceputul anului 2010, cand pretul a inceput sa creasca, analistii erau convinsi ca va atinge, cu siguranta, nivelul de 2.000 de dolari pe uncie. Acest lucru nu s-a intamplat. 

Cel mai mare pret inregistrat a fost de 1.888,70 de dolari, in august 2011, iar, dupa prabusirea de luni, pretul este cu 20 la suta mai mic decat in acel moment, relateaza CNN Money. 

Motivul deprecierii masive nu este clar. Unii sustin ca se intampla din cauza incetinirii cresterii economice din China. Altii cred ca este vorba despre o scadere a vanzarilor pe piata din India, esentiala la nivel mondial. Exista chiar si ingrijorari ca guvernele europene, de la cel din Cipru pana la cel din Italia, ar vinde cantitati enorme de aur din rezerve, pentru a obtine fonduri, in vederea redresarii economiilor. 

O explicatie poate fi gasita si in pretul actiunilor, la nivel mondial. Astfel, unele voci sustin ca aurul este vandut pentru ca banii sa fie ulterior utilizati pentru achizitia de actiuni. Investitorii pot obtine, in acest mod, bani din dividende, indiferent de evolutia pietei din momentul respectiv. 

Prin urmare, aurul nu mai este considerat chiar atat de important si ar putea chiar sa-si piarda statutul de investitie sigura pe timp de criza. Daca mai multe persoane si mai multe guverne continua sa-si vanda din aur, pretul va cobori in continuare. 

Integral in Ziare.com