Cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei a fost vanduta. Raiffeisen: Polonia a terminat privatizarile, a venit randul Romaniei

Data publicarii: 18-04-2013 | Bursa

Statul roman a reusit sa inchida cu succes cea mai mare oferta publica de actiuni facuta vreodata pe Bursa de la Bucuresti,15% din Transgaz fiind vandut pentru 315 mil. lei (72 mil. euro). Brokerii care au intermediat oferta spun ca dupa ce Polonia a terminat privatizarile, Romania ar putea sa ii ia locul. Pana insa la indeplinirea acestui vis, piata de capital romaneasca mai are mult de lucrat, in conditiile in care momentan pana si ungurii au tranzactii de sase ori mai mari.

Investitorii institutionali au platit 179 lei pentru o actiune Transgaz (TGN), cu 9,1% mai putin decat in sedinta bursiera de marti, cu 16,1% mai putin decat pretul de pe bursa inaintea inceperii ofertei si cu 6,7% mai putin fata de pretul de IPO al companiei (stabilit in 2007).

Investitorii de retail din transa mica, care au subscris in primele 4 zile de oferta, vor plati un pret de 170,05 lei pe actiune, reprezentand un discount de 5% din pretul de oferta, in timp ce investitorii de retail din transa mica care au subscris incepand cu a 5-a zi de oferta, vor plati 173,63 lei pe actiune, reprezentand un discount de 3% din pretul de oferta.

Oferta publica secundara de la Transgaz a fost intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Co. Cele trei firme vor incasa 2,13 mil.euro pentru intermedierea ofertei (2,97% din valoarea actiunilor vandute). Firma de avocatura Schoenherr si Asociatii a furnizat serviciile juridice pentru consortiu.

"Pretul a fost in linia asteptarilor. Este putin mai jos fata de IPO pentru ca totusi compania vine acum dupa criza financiara si implica in continuare anumite riscuri de reglementare care ii pot reduce profitabilitatea. Este un succes semnificativ in special pentru ca va mentine un bioritm bun pentru viitoarele listari, in special cea a Romgaz, care de departe va fi cea mai importanta de pe BVB”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: