Trei banci au atras aproape 430 milioane lei la operatiunea repo de luni

Data publicarii: 22-04-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni trei banci cu suma de 429,8 milioane lei, prin operatiunea repo saptamanala, de 2,4 peste nivelul imprumuturilor alocate la 15 aprilie.

La operatiunea de la inceputul saptamanii trecute au participat doua institutii de credit, care au atras 178,3 milioane lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana se plasau la 3,97 - 4,47% pe an.

Incepand din 4 martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 7,33 miliarde lei si 178,3 milioane lei.

Banca centrala a reluat in luna octombrie a anului trecut limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

Sursa: Curierul National