CE: 'Lucram strans cu Romania pentru a asigura o buna strategie pentru fondurile europene din 2014-2020'

Data publicarii: 23-04-2013 | Finante-Banci

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a declarat luni, pentru AGERPRES, ca procesul de elaborare a strategiei Romaniei pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor europene 2014-2020 este in curs de derulare si prin urmare, acum nu se poate da un verdict asupra modului in care tara noastra se achita de obligatiile care ii revin in intocmirea acordului de parteneriat. Acest proces se va materializa in luna iunie, cand Romania va trimite Comisiei Europene un prim proiect al acestui acord, a precizat Shirin Wheeler. Plecand de la experienta din actuala perioada de programare, CE este constienta de provocarile cu care se confrunta Romania, a mai spus ea.

'Nu comentam in general privind corespondenta individuala intre DG REGIO (Directia Generala Politica Regionala) si autoritatile romane, dar este adevarat ca exista un dialog intre cele doua parti, care ar urma sa culmineze intr-un acord de parteneriat, care ar trebui inaintat CE in primul sau draft in iunie', a declarat Shirin Wheeler, despre scrisoarea mentionata luni de presa centrala, conform careia un director general adjunct de departament din cadrul DG REGIO reprosa Ministerului Fondurilor Europene ca propunerea facuta de guvern in ceea ce priveste strategia pentru utilizarea banilor alocati de Uniunea Europeana in perioada 2014-2020 "nu intruneste inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare". 

'Am subliniat in cazul Romaniei, ca de altfel in relatia cu toate celelalte membre, ca avem nevoie de un anumit nivel de gandire strategica pe masura ce ne apropiem de perioada 2014-2020, astfel incat investitiile sa poata fi directionate spre prioritati specifice intr-un mod in care nu s-a mai intamplat pana acum. Vrem sa asiguram standarde inalte de calitate pentru investitiile pe care le facem. Vrem sa ne asiguram ca, inainte ca investitiile sa fie aprobate, conditiile din teren sunt intrunite. CE lucreaza indeaproape cu Romania pentru a se asigura ca acest lucru se intampla. Dar in acest stadiu nu poate fi dat un verdict privind modul in care se descurca Romani. Este un proces in desfasurare, care va culmina in iunie cu primul draft al acordului de parteneriat. Vom vedea dupa aceea cum se traduce in planuri concrete privind fiecare program', a adaugat ea. 

Intrebata daca CE are preocupari privind modul in care Romania se achita de obligatiile care ii revin privind intocmirea acordului de parteneriat pentru viitoarea perioada de programare, Shirin Wheeler a raspuns ca executivul comunitar nu a subestimat niciodata faptul ca 'Romania are in fata ei anumite provocari'. 'Bazandu-ne pe experienta pe care o avem cu implementarea programelor din actuala perioada, este clar ca sunt multe provocari inainte, dar de asta lucram strans cu Romania pentru a ne asigura ca putem avea un nivel de strategie care va trasa modul in care vom folosi fondurile in viitor'. 

'Nu vrem o abordare fragmentata in ceea ce priveste utilizarea fondurilor. Acesta este mesajul pe care il transmitem tuturor statelor membre si Romania nu constituie o exceptie, tinand in cont special de provocarile cu care Romania se confrunta in actuala perioada de programare', a mentionat ea. 

Purtatoarea de cuvant a comisarului european Johannes Hahn a mai precizat ca aceste schimburi de scrisori fac parte din procesul normal de negociere pentru viitoarea perioada programare. 'Poate nu e vorba de aceleasi preocupari, de aceleasi provocari, dar aceste schimburi de vederi, uneori chiar dezacorduri, sunt parte a procesului de negociere', a subliniat Shirin Wheeler. 

Ministerul Fondurilor Europene a informat luni, intr-un comunicat, ca scrisoarea CE in care se apreciaza ca nu sunt intrunite anumite conditii pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare, continea o serie de observatii referitoare la situatia din luna ianuarie, iar Romania a avansat intre timp in pregatirile necesare. 

"Scrisoarea despre stadiul pregatirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primita de autoritatile romane de la reprezentantii Comisiei Europene la care face referire mass-media continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces. Intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent", se arata in comunicat. 

Ministerul subliniaza ca Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si CE, care a avut loc intre 19-21 martie, iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii executivului comunitar. 

"Subliniem ca foarte multe detalii au fost agreate de cele doua parti in cadrul acestei reuniuni. Incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale", se mai arata in comunicatul mentionat. 

MFE arata ca angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie, respectiv 3 aprilie, a memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultari cu toti partenerii de dialog si numeroase intalniri tehnice interinstitutionale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: