Bancpost devine banca statului elen

Data publicarii: 23-04-2013 | Finante-Banci

Banca elena Eurobank Ergasias intentioneaza sa ceara recapitalizarea de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, trecand astfel in proprietate publica, dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati, astfel ca filiala din Romania, Bancpost, va intra sub controlul statul elen. 

  Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a intruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Fondul ar putea derula procesul de recapitalizare incepand chiar de saptamana urmatoare, dupa o adunare generala a actionarilor bancii.

  Eurobank ar putea deveni, astfel, prima insitutie de credit sistemica din Grecia care va fi complet recapitalizata, potrivit unui anunt al bancii.

Decizia recapitalizarii imediate este cea mai buna varianta, intrucat a fost tehnic imposibil bancii sa gaseasca investitori privati care sa participe la majorarea de capital intr-un interval scurt de timp, dupa suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.

  Statul elen discuta cu Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), privind eventuala vanzare a bancilor care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare. Troica vrea trecerea bancilor cat mai repede sub control privat, in timp ce statul elen vrea sa evite impunerea unui termen limita pana la care sa gaseasca cumparatori.

  Necesarul de capital al bancilor grecesti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank si 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

Piraues Bank a confirmat luni finalizarea preluarii Millennium Bank Grecia de la grupul portughez Millennium BCP pentru 1 milion de euro. Grupul portughez va participa la majorarea de capital a bancii cu 400 de milioane de euro, cea ce inseamna ca banca elena a acoperit peste 10% din necesarul de recapitalizare din surse private, prag minim pentru a-si mentine caracterul privat.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: