Coreea de Nord isi intareste pozitiile la granita cu Sudul

Data publicarii: Astazi, 24-04-2013 | International

Militari nord-coreeni ridica structuri de intarire din busteni, bolovani si beton pe teritoriul care se invecineaza cu Coreea de Sud, relateaza postul de televiziune Beijing, preluat de Yonhap si RIA Novosti.

Intr-un reportaj de la fata locului, canalul chinez de televiziune a aratat cum soldati nord-coreeni ridica dispozitive de intarire din piloni uriasi de beton armat la granita cu Sudul. 

Aceste obstacole ar trebui sa impiedice inaintarea tancurilor si vehiculelor militare dinspre Sud pe teritoriul nord-coreean in eventualitatea declansarii ostilitatilor, a comentat postul de televiziune chinez, citat de agentiile ruse de presa. 

Jurnalistii chinezi remarca faptul ca ridicarea acestor baricade antitanc nu este chiar un lucru obisnuit pentru Coreea de Nord, sugerand ca regimul de la Phenian s-ar putea sa se pregateasca de un eventual conflict. 

Organizatia Tratatului de interzicere totala a experientelor nucleare mentioneaza intr-un raport publicati marti ca au fost descoperite gaze inerte radioactive, care ar putea avea legatura cu testul nuclear efectuat de Coreea de Nord in luna februarie. Este de remarcat faptul ca aceasta este prima dovada prezumtiva ca testul nuclear din Coreea de Nord a avut intr-adevar loc. 

Relatiile dintre Phenian si Seul s-au deteriorat semnificativ dupa reactia puternica a Coreii de Nord la exercitiile militare de amploare comune intre SUA si statul sud-coreean. La inceputul lunii aprilie, au existat presupuneri ca regimul de la Phenian ar putea efectua un test cu racheta balistica de tip Musudan, cu raza medie de actiune. In cazul unui esec, Coreea de Nord ar putea proceda la lansarea simultana a mai multor rachete Scud si Rodong, conform unor informatii ale serviciilor secrete sud-coreene si americane.

Sursa: AGERPRES