Incident infractional la linia electrica Stupina-Varna, atentat la securitatea Sistemului Electroenergetic National

Data publicarii: 25-04-2013 | Diverse

Transelectrica s-a confruntat, miercuri, cu un incident de natura infractionala ce a atentat la securitatea Sistemului Electroenergetic National, prin sustragerea unor elemente de sustinere de la trei stalpi din linia electrica Stupina-Varna, pagubele totale ridicandu-se la 500.000 euro, potrivit unui comunicat transmis de companie.

Este vorba despre sustragerea de butuci si pene de ancore de la trei stalpi de 750 kV, ceea ce a condus la prabusirea acestora si la scoaterea din functiune a liniei. In ultimii cinci ani, Transelectrica s-a confruntat cu alte incidente similare de sustragere a unor componente ale stalpilor, liniilor electrice de transport, suportand pagube de circa 2,5 milioane lei. 

'Sustragerea unor elemente ale retelelor electrice de transport, aparent de mica importanta, poate conduce la defectiuni majore in activitatea de transport al energiei electrice, punand astfel in pericol siguranta Sistemului Electroenergetic National, a economiei nationale, dar si viata persoanelor', a declarat directorul general executiv al Transelectrica, Stefan Gheorghe. 

Valoarea materialelor sustrase este cuprinsa intre 1.000 - 2.000 lei, pagubele efective produse CNTEE Transelectrica SA, pentru cheltuieli de remediere, repunere in functiune a liniei, inlocuirea celor trei stalpi cazuti, se ridica la circa 500.000 euro, la care se adauga si despagubirile ce vor fi acordate proprietarilor de terenuri agricole cultivate pe suprafata carora se va interveni pentru remedierea defectiunii. 

Potrivit Transelectrica, echipele de interventie ale companiei si SMART s-au deplasat de urgenta la locul incidentului pentru constatarea pagubelor produse si pentru organizarea lucrarilor de inlocuire a stalpilor. Societatea estimeaza ca linia 400 kV (750 kV) Stupina-Varna va fi repusa in functiune in circa o luna de zile. 

Persoanele vinovate de acest incident nu au fost inca identificate. La ora actuala, nu exista consumatori afectati. 

Linia de 400kV (750 kV) Stupina-Varna apartine domeniului public al statului si se afla in administrarea Transelectrica, prin Sucursala de Transport Constanta. 

'Constatam ca fenomenul sustragerii elementelor componente ale liniilor de transport al energiei electrice se repeta, desi prin Codul Penal furtul de componente din reteaua electrica se pedepseste cu inchisoarea de la 4-18 ani. Facem din nou apel la autoritatile abilitate ale statului la nivel local sa intervina pentru depistarea infractorilor si pedepsirea acestora', este mentionat in comunicat. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: