BNR: Banca Centrala a Ciprului a aprobat transferul depozitelor Bank of Cyprus la Marfin Romania

Data publicarii: 26-04-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei informeaza ca joi 25 aprilie 2013 Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC) a hotarat solutionarea situatiei sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC), entitate aflata in proces de restructurare. 

Prin decret al BCC s-a decis transferul unei parti din activele si pasivele de la sucursala BoC catre MARFIN BANK Romania SA, banca romaneasca cu capital strain, supusa reglementarii si supravegherii exercitate de catre Banca Nationala a Romaniei.

Acest transfer vizeaza toate depozitele clientilor sucursalei din Romania a BoC, persoane fizice si companii, cu exceptia depozitelor constituite de unii clienti drept garantii pentru creditele primite de la aceasta sucursala. In contrapartida acestor depozite  asumate de MARFIN BANK Romania SA,  prin protocolul de predare-primire, BoC a transferat lichiditati substantiale, precum si un portofoliu de credite de buna calitate, cu garantii solide, acordate persoanelor fizice si IMM-urilor.

Depozitele transferate de la sucursala din Romania a BoC catre MARFIN BANK Romania SA intra, astfel, sub prevederile legislatiei romanesti, fara a fi afectate de masurile aplicate de autoritatile din Cipru. Reamintim ca regimul de garantare a depozitelor din Romania asigura, conform normelor Uniunii Europene si legislatiei nationale, protejarea acestora in limita plafonului de 100.000 euro.

Clientii transferati ai sucursalei BoC din Romania vor putea derula operatiuni bancare prin prezentarea la unitatile MARFIN BANK Romania SA.

Referitor la activitatea sucursalei BoC din Romania, precizam ca aceasta va desfasura in continuare operatiuni ce vizeaza, in principal, administrarea portofoliului de credite ramas in gestiunea sa, care au ca sursa de finantare linii de credit de la banca-mama.

In noile conditii, MARFIN BANK Romania SA ramane o entitate bancara solida, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai acesteia situandu-se in parametrii ceruti de catre Banca Nationala a Romaniei in calitate de autoritate de reglementare si supraveghere. Mai mult, s-a hotarat majorarea capitalului social al MARFIN BANK Romania SA de catre banca-mama a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentara a bancii romanesti cu capital strain.

BNR reafirma faptul ca de la demararea operatiunii de restructurare a sucursalei din Romania a BoC a fost in permanent contact cu Banca Centrala a Republicii Cipru, cu care a avut o buna conlucrare, pentru a asigura reusita acestei operatiuni.

Comunicat de presa BNR

Ultimele stiri pe BankNews.ro: