Dupa colaborarea cu Opera National du Rhin din Strasbourg, soprana Barbara Haveman va canta pe scena Operei Nationale Bucuresti in Tannhauser
Data publicarii: 26-04-2013 | Lifestyle
Cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Richard Wagner, iubitorii genului liric sunt invitati la o noua intalnire cu muzica renumitului compozitor: opera Tannhauser, prezentata in formula de concert: vineri, 26 aprilie, respectiv duminica, 28 aprilie.
Opera Tannhauser, intruchipand legenda cavalerului care a petrecut sapte ani ca sot al zeitei Venus, revine astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti, dupa patru decenii de la ultima premiera a sa la Bucuresti. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, artistii Operei Nationale Bucuresti (ONB), alaturi de invitatii speciali Barbara Haveman, soprana de origine olandeza, si tenorul Marius Vlad Budoiu, aduc in fata publicului un concert de exceptie.
"Este greu de imaginat un teatru de opera modern din care repertoriul wagnerian ar putea lipsi. Wagner a devenit astazi un bun repertorial de maxima referinta nu numai in spatiul muzical german, dar si in cel englez sau american, in cel francez, in cel rusesc, pana si in cel italian”, a declarat dirijorul Cristian Mandeal.
Aflata pentru prima oara pe scena Operei Nationale Bucuresti, soprana Barbara Haveman va interpreta, in cadrul concertului din 28 aprilie, rolul Elisabeth din opera Tannhauser, dupa prezenta, in 23 aprilie, la Opera National du Rhin (Strasbourg - Franta), in acelasi rol.
Soprana olandeza Barbara Haveman a colaborat cu unele dintre cele mai importante teatre lirice din lume, printre care: Royal Opera House - Covent Garden (Marea Britanie), Gran Teatre del Liceu (Spania), Volksoper Wien (Austria), Hamburgischen Staatsoper, Oper Frankfurt (Germania), De Nederlandse Opera Amsterdam, Concertgebouw Amsterdam (Olanda), Israeli Opera Tel Aviv (Israel), dar si in orase precum: Torino (Italia), Strasbourg, Montpellier, Monte Carlo (Franta), Liege (Belgia), Zagreb (Croatia) etc.
In repertoriul artistei se regasesc roluri din operele: Aida, La Traviata, Bal mascat, Don Carlo, Simon Boccanegra, Otello (Giuseppe Verdi); Olandezul Zburator, Lohengrin, Tannhauser (Richard Wagner); Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte (W. A. Mozart); Carmen (Georges Bizet), Manon Lescaut (Giacomo Puccini) etc. In anul 2005 soprana a interpretat la Wiener Staatsoper rolul titular din opera Manon Lescaut, in regia lui Robert Carsen. Printre viitoarele proiecte ale solistei se numara: Falstaff de Giuseppe Verdi la Deutsche Oper Berlin, Rusalka de Antonin Dvořak la Monte Carlo Opera, Dama de pica de Piotr Ilici Ceaikovski la Wiener Staatsoper si Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi la Opera d'Avignon.
Rolul titular - Tannhauser - va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, solist al Operei Nationale Romane din Cluj, al carui repertoriu contine roluri precum: Rodolfo din La Boheme, Mario Cavaradossi din Tosca si Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida si Otello din opera omonima (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflote si Idomeneo din opera omonima; Don Jose din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni); Erik din Der Fliegende Hollander (Richard Wagner) etc.
Conform documentelor din arhiva Operei Nationale Bucuresti, premiera romaneasca a operei Tannhauser a avut loc in data de 7 ianuarie 1900. Dupa institutionalizarea Operei, Tiannhauser a fost prezentat pe scena acesteia pentru prima oara in data de 16 octombrie 1929. In actuala cladire a institutiei (data in folosinta in 1954), opera Tannhauser a fost montata prima oara in 27 noiembrie 1970. Spectacolul a fost dirijat de Constantin Bugeanu, maestrul de cor fiind Stelian Olariu si regia apartinand lui Jean Ranzescu, scenografia lui Roland Laub, iar coregrafia lui Tilde Urseanu.
Tannhauser de Richard Wagner
Opera in concert in limba germana
Dirijor: Cristian Mandeal
Maestru de cor: Stelian Olariu
Scenografie: Adriana Urmuzescu
Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan
Distributia:
Vineri, 26 aprilie, ora 18.30
Hermann: Horia Sandu
Tannhauser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)
Wolfram von Eschinbach: Eugen Secobeanu
Walther von der Vogelweide: Liviu Indricau
Biterolf: Vasile Chisiu
Heinrich der Schreiber: Daniel Madia
Reinmar von Zweter: Filip Panait
Elisabeth Nichte des Landgrafen: Iulia Isaev
Venus: Antonela Barnat
Duminica, 28 aprilie, ora 18.30
Hermann: Iustinian Zetea
Tannhauser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)
Wolfram von Eschinbach: Catalin Toropoc
Walther von der Vogelweide: Lucian Corchis
Biterolf: Dan Indricau
Heinrich der Schreiber: Andrei Lazar
Reinmar von Zweter: Filip Panait
Elisabeth Nichte des Landgrafen: Barbara Haveman (invitata speciala)
Venus: Sidonia Nica
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza