Banca Mondiala sprijina modernizarea administrarii fiscale in Romania cu un credit de 70 de milioane de euro

Data publicarii: 29-04-2013 | Finante-Banci

Consiliul director al Bancii Mondiale a aprobat vineri un credit de 70 de milioane de euro destinat imbunatatirii administrarii fiscale din Romania, informeaza un comunicat de presa al institutiei financiare internationale.

Prin acest proiect, care va fi implementat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Banca Mondiala vrea sa creasca eficienta si eficacitatea colectarii taxelor si contributiilor sociale, sa creasca disciplina fiscala si sa reduca povara administrativa pentru contribuabili. 

Creditul are o maturitate de 12 ani, plus o perioada de gratie de cinci ani, iar data la care ar urma sa intre in functiune este luna octombrie 2013. 

Raportul 'Doing Business Report 2013' elaborat de Banca Mondiala arata ca Romania trebuie sa faca progrese la usurinta cu care se platesc taxele si sa reduca numarul mare de taxe. De asemenea, Romania are un numar mare de mici contribuabili care se confrunta cu un regim fiscal complex. 

Banca Mondiala subliniaza ca performantele fiscale in perioada de boom, 2004-2007, au fost modeste in ceea ce priveste ponderea in PIB a veniturilor din taxe, acestea crescand de la 27,2% pana la 29%, iar in timpul recesiunii a avut loc o pierdere severa a veniturilor din taxe, care au revenit la 27,2% din PIB in 2010. De asemenea, indexul eficientei fiscale a Romaniei este unul dintre cele mai scazute din tarile Uniunii Europene, de 54%, respectiv 61%, pentru TVA si contributii sociale. 

'ANAF a pus o baza solida pentru urmatoarea generatie de reforme ale administratiei fiscale, care se va intinde pe urmatorii cinci ani', a declarat Bernard Myers, lider de proiect. 'ANAF a decis ca urmatoarele reforme se vor concentra pe combaterea evaziunii fiscale, reducerea poverii administrative pentru contribuabili si cresterea eficientei colectarii, iar proiectul contribuie la aceste obiective', a adaugat Myers. 

Un sistem modern de administratie fiscala incearca sa reduca contactul direct cu contribuabilul, iar serviciile fiscale sunt oferite prin utilizarea unui website, a unui call center accesibil si a altor mijloace. In plus, prin reducerea contactului fizic se reduc si oportunitatile pentru coruptie. Proiectul Bancii Mondiale va implementa o functionare mai buna a serviciilor fiscale pentru a indeplini aceste obiective. 

Potrivit Bancii Mondiale, la finalizarea acestui proiect, personalul ANAF va fi pregatit si repartizat in mod corespunzator, cu un accent pe relocarea personalului pe domenii cheie, precum auditul si colectarea datoriilor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: