In Olanda are loc marti ceremonia de urcare pe tron a Regelui Willem-Alexander, dupa abdicarea Reginei Beatrix

Data publicarii: 30-04-2013 | International

In Olanda are loc marti ceremonia de urcare pe tron a Regelui Willem-Alexander, dupa abdicarea Reginei Beatrix. Printul Willem-Alexander va deveni, la 46 de ani, cel mai tanar suveran din Europa, un eveniment pe care olandezii il vor celebra printr-o sarbatoare grandioasa, in nuante de portocaliu, culoarea nationala, scrie France Presse.

Aproximativ 800.000 de vizitatori imbracati in portocaliu ar urma sa invadeze strazile din Amsterdam pentru a marca intronizarea. Tanarul rege va fi primul barbat din 1890, dupa trei regine si o regenta in tara sa. 

Acesta va fi si primul dintr-o noua generatie de monarhi europeni, a caror varsta medie este de 71 de ani, care accede la tron. Dupa 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predand stafeta generatiei tinere. 

Viitorul monarh a anuntat deja ca el si sotia sa de origine argentiniana Maxima (41 de ani) nu sunt adepti stricti ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu tine neaparat sa fie numit cu apelativul 'majestate'. 'Oamenii pot sa-mi spuna asa cum se simt ei mai confortabil', a mai spus el, pretinzand ca vrea sa fie un monarh al 'secolului XXI' care sa reconcilieze traditia cu modernitatea. 

Rolul monarhului a evoluat de la crearea in 1815 a Regatului Tarilor de Jos, care a fost inainte republica. 

Dupa 2012, suveranul nu mai este implicat in formarea guvernului, parlamentului, ca inainte, dar semneaza inca legi. 

Willem-Alexander a asigurat ca va accepta acest rol pur simbolic daca parlamentul va decide in acest sens. 

Noul rege va depune juramantul in fata celor doua camere ale parlamentului, care se vor reuni in fosta biserica din Amsterdam, situata la o aruncatura de bat de palatul regal. El va fi intronizat si nu incoronat, o nuanta marcand separarea intre biserica si monarhia din Olanda. 

Daca intronizarea reginei Beatrix in 1980 a fost marcata de violente manifestatii impotriva crizei de locuinte, in cazul lui Willem-Alexander evenimentul nu ar trebui sa fie puternic perturbat. 

Amsterdamul are prevazute sase locuri pentru manifestatiile antimonarhiste, dar unul singur a fost rezervat pana acum de catre republicani, care prevad o actiune pasnica, in haine albe, in opozitie cu portocaliul. Acestia vor protesta in special pentru a cere o reducere a bugetului alocat Casei regale, un fond anual de 825.000 de euro. 

Criticat aspru pentru cuvintele sale si amestecul improbabil de stiluri, cantecul oficial al intronizarii va rasuna de asemenea. Marti seara, 17 milioane de olandezi sunt invitati sa-l cante impreuna in cor. 

O multitudine de concerte, petreceri si sarbatori stradale au fost planificate in intreaga tara, inclusiv un spectacol in aer liber al faimosului DJ olandez Armin van Buuren la Amsterdam. 

Doua absente vor marca de asemenea ziua: familia Maximei si cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso. 

Din cauza trecutului sau de secretar de stat sub dictatura argentiniana a lui Jorge Videla, tatal Maximei Jorge Zorreguietta nu este binevenit la aceasta ceremonie. Astfel, acesta va lipsi de la intronizarea lui Willem-Alexander, asa cum nu a participat nici la nunta fiicei sale in 2002. 

Al doilea din cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso se afla in coma dupa un accident la schi in februarie 2012 si, prin urmare, nu va putea sa-l vada pe fratele sau devenind rege. 

Lista de invitati nu a fost inca publicata, dar protocolul prevede ca niciun cap incoronat sa nu fie prezent. Numai printii si printesele mostenitoare pot asista la intronizare, iar presa a relatat ca printul Charles al Regatului Unit, Felipe de Spania si Naruhito al Japoniei vor fi, de asemenea, prezenti. 

Cele trei fiice ale cuplului regal vor fi alaturi de parinti pe tot parcursul zilei. Cea mai mare dintre ele, Catharina-Amalia devine oficial printesa mostenitoare la numai cei noua anisori ai sai. 

Dupa ce regina Beatrix a anuntat la 29 ianuarie ca va abdica, cu ocazia Zilei Reginei, oficial sarbatoare nationala in Olanda, Catharina-Amalia l-a intrebat pe tatal sau cat timp intentioneaza sa ramana pe tron, a relatat amuzat Willem-Alexander, care a povestit ca i-a raspuns pe un ton glumet: 'Daca ai sti...'

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: