China detroneaza SUA ca prima piata mondiala de PC-uri

Data publicarii: 30-04-2013 | IT&C

China a detronat anul trecut pentru prima oara SUA ca prima piata mondiala a ordinatoarelor de birou (PC), foarte solicitate de populatia zonelor rurale, potrivit unui studiu publicat luni de cabinetul de cercetare IHS iSuppli, citat de AFP.

Vanzarile de PC-uri au reprezentat 69 de milioane de unitati in China in 2012, fata de doar 66 de milioane in SUA in acelasi an. 

Contrar altor tari ale lumii, unde vanzarile de ordinatoare de birou au fost devansate de cele ale modelelor portabile, cererea in China a ramas repartizata egal intre cele doua categorii (50 % fiecare). 

'Procentajul relativ ridicat al vanzarilor de PC-uri in China se datoreaza enormei cereri in regiunile rurale ale tarii, care reprezinta o parte majora a celor 1,34 miliard de locuitori ai tarii', a comentat Peter Lin, un analist al IHS. 'Acesti consumatori au tendinta sa prefere computerul de birou.' 

IHS prognozeaza totusi ca echilibrul se va modifica in urmatorii ami, datorita emergentei ordinatoarelor portabile mai ieftine si ca piata chineza se va alinia la repartitia medie de 36 % ordinatoare de birou in raport cu 64 % laptopuri. 

In rest, 'ca si in restul lumii, cererea de PC-uri in China ramane slaba intrucat consumatorii migreaza spre aparate mobile ca telefoanele portabile', noteaza IHS. Piata ar trebui totusi sa creasca de la 3 % la 4 % in acest an. 

Piata mondiala a PC-urilor traverseaza o criza grava, acoperita de mediul economic, dar mai ales de extinderea dispozitivelor mobile capabile sa fie conectate la internet, ca smartphone-urile si tabletele. Vanzarile mondiale de ordinatoare au scazut cu peste 10 % in primul trimestru al anului in curs.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: