Constanta: Plaja din zona Mamaia - Eforie Nord, extinsa cu 33 de hectare printr-un proiect cu fonduri europene

Data publicarii: 30-04-2013 | Turism

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat, luni, la Constanta, contractul de finantare a unui proiect cu privire la stoparea eroziunii costiere si extinderea plajei cu peste 33 de hectare in zona Mamaia - Eforie Nord, investitie in valoare de peste 170 milioane de euro ale carei lucrari vor incepe in toamna acestui an si trebuie finalizate in 2015.

Proiectul "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona municipiului Constanta si Eforie Nord", este in valoare de 170.450.084 euro, din care 145.680.660 euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune, suma de 24.726.008 euro este finantare nerambursabila de la bugetul de stat, iar suma de 43.416 euro reprezinta contributia beneficiarului Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral. 

"Suntem in situatia de a semna prima faza a proiectului care cuprinde zona litoralului incepand de la Mamaia si pana la Eforie Nord, pe o lungime de 7,5 kilometri de plaja. Prin implementarea acestui proiect vom avea o plaja suplimentara de 33,3 de hectare si avem un impact de crestere a potentialului de turism in aceasta zona cu cel putin 32.000 de turisti si 122 de tur-operatori. (...) Este foarte important ca lucrarile sa decurga in asa fel incat finalizarea lor sa se produca in anul 2015 si asteptam cat de curand finalizarea pregatirii pentru etapa a doua, pe POS de Mediu 2014-2020, a unor investitii in cuantum de aproape 500 de milioane de euro", a declarat, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb. 

Aceasta a mentionat ca, prin astfel de investitii, se incearca sa i se dea litoralului "nu numai ecosistemul si echilibrul acestuia", dar si importanta turistica necesara atragerii a cat mai multi turisti, cat transformarea zonei intr-una "profitabila". 

Primarul Constantei, Radu Mazare, a scos in evidenta importanta respectivei investitii. 

"Investitia este la fel de importanta ca autostrada pentru Constanta, pentru constantenii din judet si pentru turisti. Degeaba facem promovare si investitii daca noi nu avem plaja. Restul infrastructurii este aferenta acestei plaje. Si daca ne dispare plaja, atunci dispare tot ce inseamna turism, investitii, locuri de munca s.a.m.d.", a afirmat Mazare. 

Edilul a informat ca, in cadrul proiectului, doua dintre digurile care se vor construi vor fi transformate in insulite pe care vor fi amenajate restaurante. 

"Sunt in discutii cu doamna ministru, cu cei de la Apele Romane, ca in cadrul acestui proiect, spre finalizare, doua dintre aceste diguri, nu stiu daca integral cu banii din acest proiect, sa le transformam in insulite. (...) Discutam despre asta de vreo 5-6 ani de zile. (...) Acum proiectul a fost semnat si incepe sa se deruleze, va fi mult mai simplu. (...) O insulita va fi in dreptul plajei Modern din Constanta si alta, in partea de sud a statiunii Mamaia", a precizat Radu Mazare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: