Greenpeace: Romania a pus gand rau albinelor

Data publicarii: 30-04-2013 | Mediu

Greenpeace acuza Romania ca nu a sustinut decizia unor tari UE de a interzice temporar trei pesticide despre care s-a demonstrat stiintific ca dauneaza albinelor. 

Reprezentantii Greenpeace spun ca in acest mod se pun in pericol albinele, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. 

"Votul de astazi (luni - n.red.) arata foarte clar ca exista un sprijin coplesitor la nivel stiintific, politic si public pentru interzicerea pesticidelor. Desi majoritatea tarilor au votat pentru interzicerea acestor substante, usor pervertibila noastra tara se pare si-a facut un obicei din a vota impotriva bunului simt, impotriva mediului inconjurator, impotriva omului. 

Principala intrebare care reiese de aici e urmatoarea: este Romania pregatita sa piarda un numar coplesitor de albine, la fel cum s-a intamplat in Marea Britanie sau Franta?", a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

UE intezice pesticidele care omoara albine

Cele trei pesticide, imidaclopridul si clotianidinul, produse de compania Bayer, si tiametoxamul, produs de Syngenta, sunt neonicotinoide si sunt folosite la tratarea semintelor inainte de germinare. Acestea se adauga in sol sau se pulverizeaza pe plante. 

Propunerea interzicerii celor trei a fost a Comisiei Europene, dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a declarat ca acestea expun albinele melifere la "riscuri ridicate, acute".

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: