Cu 5,5 grame de aur pe locuitor, Romania este in topul rezervelor

Data publicarii: 30-04-2013 | Finante-Banci

Romania se numara printre tarile care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, iar leul este acoperit in proportie de 60-70% de aur, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

  Rezerva de aur a Romaniei era la finalul lunii martie de 103,7 tone, valoarea acesteia situandu-se la 4,178 mld. euro, conform BNR. Fiecarui roman ii revine o rezerva de 5,5 grame de aur, avand in vedere cifrele preliminare de la recen-samant, care indica circa 19 milioane de locuitori. 

  Rezerva de aur reprezenta in martie aproximativ 11,5% din rezerva internationala totala a BNR. 

  SUA si Germa-nia detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Daca se analizeaza baza monetara, adica banii emisi de catre BNR si rezervele minime ale bancilor de la banca centrala, Romania are in prezent acoperire a monedei nationale in aur de 60-70%, mai mare decat in 1916, potrivit lui Isarescu. "Unii spuneau ca leul, inainte de Primul razboi mondial, era tare pentru ca era acoperit 33% in aur. Pai, leul din prezent este acoperit vreo 60-70% din aur, e si mai tare".

Sursa: ZF.ro