Intr-o comuna din Brasov se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Data publicarii: 30-04-2013 | Economie

Dealurile de aici sunt orientate catre trei puncte cardinale, astfel incat panourile fotovoltaice se afla in bataia razelor soarelui toata ziua. De asemenea, primaria din localitate nu le-a cerut chirie pe teren. Autoritatile au avut totusi o pretentie: firma a fost obligata sa-si stabileasca sediul social la Ucea, astfel incat impozitele sa intre in bugetul local. Firma care construieste parcul va plati satenilor cate 1.200 de euro pe an pentru fiecare hectar inchiriat.

250 de milioane de euro va costa cel mai mare parc fotovoltaic din Europa care va fi construit intr-o comuna din Brasov. Reprezentantii unei companii din Medias i-au convins pe cativa oameni de afaceri elvetieni ca Ucea, din judetul Brasov, este locul perfect pentru investitie.

Primarul nu le-a cerut bani pe concesiune, insa a impus firmei sa isi faca sediul social in comuna, pentru ca impozitele sa fie platite bugetului local, iar strainii au fost de acord.

"Am dat in composesorat 140 de hectare si restul pana la 420 sunt inchiriate de la localnici, care au si ei avantaje, plus ca vor fi mai multe locuri de munca”, afirma Ioan Silea, viceprimarul din Ucea.

"Suntem aproape de statia electrica pe unde vom trimite curentul in retea. In momentul de fata este o firma care face lucrarea, adica 500 de oameni, si vom angaja apoi si persoane din zona pentru intretinerea si paza parcului”, spune Jurgen Faff, reprezentantul companiei investitoare.

Afacerea de milioane de euro le aduce profit si localnicilor. Elvetienii au negociat cu proprietarii de terenuri de pe dealurile unde vor fi montate panourile. In fiecare an, oamenii vor primi sume substantiale de la investitori. Mai exact, 1.200 de euro pentru fiecare hectar inchiriat. 230 de familii au inchiriat terenuri pentru urmatorii 15 ani.

"Am contribuit cu trei hectare. E bine ca vom avea un venit sigur, un ajutor pe care nu il speram”, spune un localnic.

Aceasta nu este insa singura investitie de acest gen. In urma cu doi ani, aici a fost construit primul parc fotovoltaic. Afacerea a fost pusa pe picioare de un investitor roman si de unul ceh. Anual, in bugetul primariei intra astfel peste 150.000 de euro.

"Cu acesti bani am depus deja pe SEAP (Societatea pentru Excelenta in Administratia Publica - n.r.) oferta pentru licitatie, sa facem retea de apa si canalizare in localitate”, mai spune viceprimarul.

Judetul Brasov pare un punct de atractie pentru cei care vor sa investeasca in energia verde. O alta companie va incepe lucrarile la al treilea parc fotovoltaic din judet, iar in masivul Fagaras alti oameni de afaceri construiesc microhidrocentrale.

Sursa: Digi24