Tinta ratata, salariile cresc. Lefurile in BNR au crescut de doua ori mai mult decat inflatia
Data publicarii: 01-07-2013 | Finante-BanciCheltuielile de personal ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut anul trecut de doua ori mai mult decat inflatia, desi banca centrala nu a reusit sa se incadreze in tinta de inflatie stabilita tot de ea. Calculele arata ca leafa angajatului la BNR a crescut si ea simtitor.
BNR a cheltuit anul trecut 241,8 milioane de lei cu personalul, in crestere 9,5% fata de 2011. Calculele arata ca banca a cheltuit, in medie, 129.586 de lei cu fiecare dintre cei 1.866 de salariati, in crestere de la 118.593 de lei pentru fiecare dintre cei 1.861 de salariati in 2011.
Cheltuiala lunara a BNR cu fiecare angajat a depasit pragul de 10 mii de lei in 2012 si a ajuns la 10.798 de lei, fata de 9.882 in 2011.
Banca centrala nu publica datele privind media remuneratiilor salariale sau a veniturilor medii ale angajatilor sai.
Pentru a calcula leafa medie din BNR, am considerat cheltuiala medie lunara drept cost patronal si am scazut impozitele si contributiile la sanatate, somaj si asigurari sociale. Suma neta obtinuta pentru 2012 este de 5.917 lei (1.350 de euro), fata de 5.415 lei (1.236 de euro) in 2011.
Cresterea de 9,3% a lefei din BNR in 2012 este de aproape doua ori mai mare decat rata inflatiei de anul trecut de 4,95%. Stabilitatea preturilor este obiectivul principal al BNR, care are si o tinta de inflatie, pe care a ratat-o anul trecut, la fel ca in majoritatea anilor.
Nota. In cheltuielile cu personalul, in afara de salarii, prime, bonusuri si contributii platite catre stat, sunt incluse si cheltuielile pentru formarea profesionala, astfel ca acestea ar trebui scazute pentru a calcula leafa medie. BNR a platit pentru formarea si perfectionarea profesionala a 61% dintre angajati (90% realizata in cursuri din tara, cele mai multe la Institutul Bancar Roman). Institutia nu dezvaluie, insa, sumele cheltuite pentru formarea profesionala.
Angajatii primesc bani si din profit
Salariatii BNR vor beneficia si de redistribuirea unei parti de 10% din profitul ramas in banca, dupa ce este scazuta cota de 80% virata la bugetul statului.
Din profitul de 700 de milioane de lei din 2012, angajatii vor primi 14 milioane de lei. Asta inseamna ca, in medie, fiecare angajat primeste 7.500 de lei din profitul institutiei - mai mult de un salariu mediu. Anul trecut, acestia au primit, in medie, 3.500 de lei din profit.
Salariile din bancile comerciale scad
Reteaua teritoriala a bancilor din Romania s-a redus cu 323 de unitati in 2012, iar numarul salariatilor a scazut cu 4.000 de persoane. In acelasi timp, salariul mediu net a coborat de la 4.000 de lei/banca in decembrie 2011 la 3.424 de lei/banca in decembrie 2012, cu mult sub media lefurilor din BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online