Tinta ratata, salariile cresc. Lefurile in BNR au crescut de doua ori mai mult decat inflatia
Data publicarii: 01-07-2013 | Finante-BanciCheltuielile de personal ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut anul trecut de doua ori mai mult decat inflatia, desi banca centrala nu a reusit sa se incadreze in tinta de inflatie stabilita tot de ea. Calculele arata ca leafa angajatului la BNR a crescut si ea simtitor.
BNR a cheltuit anul trecut 241,8 milioane de lei cu personalul, in crestere 9,5% fata de 2011. Calculele arata ca banca a cheltuit, in medie, 129.586 de lei cu fiecare dintre cei 1.866 de salariati, in crestere de la 118.593 de lei pentru fiecare dintre cei 1.861 de salariati in 2011.
Cheltuiala lunara a BNR cu fiecare angajat a depasit pragul de 10 mii de lei in 2012 si a ajuns la 10.798 de lei, fata de 9.882 in 2011.
Banca centrala nu publica datele privind media remuneratiilor salariale sau a veniturilor medii ale angajatilor sai.
Pentru a calcula leafa medie din BNR, am considerat cheltuiala medie lunara drept cost patronal si am scazut impozitele si contributiile la sanatate, somaj si asigurari sociale. Suma neta obtinuta pentru 2012 este de 5.917 lei (1.350 de euro), fata de 5.415 lei (1.236 de euro) in 2011.
Cresterea de 9,3% a lefei din BNR in 2012 este de aproape doua ori mai mare decat rata inflatiei de anul trecut de 4,95%. Stabilitatea preturilor este obiectivul principal al BNR, care are si o tinta de inflatie, pe care a ratat-o anul trecut, la fel ca in majoritatea anilor.
Nota. In cheltuielile cu personalul, in afara de salarii, prime, bonusuri si contributii platite catre stat, sunt incluse si cheltuielile pentru formarea profesionala, astfel ca acestea ar trebui scazute pentru a calcula leafa medie. BNR a platit pentru formarea si perfectionarea profesionala a 61% dintre angajati (90% realizata in cursuri din tara, cele mai multe la Institutul Bancar Roman). Institutia nu dezvaluie, insa, sumele cheltuite pentru formarea profesionala.
Angajatii primesc bani si din profit
Salariatii BNR vor beneficia si de redistribuirea unei parti de 10% din profitul ramas in banca, dupa ce este scazuta cota de 80% virata la bugetul statului.
Din profitul de 700 de milioane de lei din 2012, angajatii vor primi 14 milioane de lei. Asta inseamna ca, in medie, fiecare angajat primeste 7.500 de lei din profitul institutiei - mai mult de un salariu mediu. Anul trecut, acestia au primit, in medie, 3.500 de lei din profit.
Salariile din bancile comerciale scad
Reteaua teritoriala a bancilor din Romania s-a redus cu 323 de unitati in 2012, iar numarul salariatilor a scazut cu 4.000 de persoane. In acelasi timp, salariul mediu net a coborat de la 4.000 de lei/banca in decembrie 2011 la 3.424 de lei/banca in decembrie 2012, cu mult sub media lefurilor din BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice