Rata creditelor neperformante a crescut la 19,46%, in aprilie
Data publicarii: 01-07-2013 | Finante-BanciRata creditelor neperformante a crescut cu 0,38 puncte procentuale, in aprilie, la 19,46%, fata de nivelul de luna precedenta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
La inceputul anului 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 16,28%, in timp ce la finalul aceluiasi an la 18,24%. In ceea ce priveste pierderile provizionate de banci din activitatea de creditare, volumul acestora a crescut cu 1,51%, in aprilie 2013, la peste 37,948 miliarde lei, fata de nivelul din martie.
In luna aprilie, numarul restantierilor - persoane fizice - la banci si IFN-uri a crescut cu 2,26%, fata de martie 2013, ajungand la 715.469. Numarul este mai mare cu 15.869 persoane fata de luna precedenta, dar cu 10.723 mai mic decat nivelul din aprilie 2012.Potrivit datelor BNR, valoarea totala a restantelor a crescut cu 0,19% fata de luna martie, la peste 9,914 miliarde lei. Din totalul restantelor, peste 7,154 miliarde lei aveau intarziere mai mare de 90 de zile.
De asemenea, din cele circa 9,9 miliarde lei, peste 4 miliarde lei erau restante in euro, 3,727 miliarde in lei, 2,116 miliarde lei in alte valute si circa 30,2 milioane lei in dolari SUA.
Potrivit lui Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania /CITR/, creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca.
"Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor care duce si la cresterea creditelor neperformante nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie, bani proaspeti care pana nu demult au fost livrati doar de banci, prin credit. Bancile s-au oprit, ceea ce inseamna ca trebuie sa apara un nou vehicul de finantare, un fond de investitii care sa faca finantare in alt mod decat cel traditional", a declarat, recent, pentru AGERPRES, reprezentantul CITR.
El a avertizat ca, practic, toti jucatorii implicati in salvarea unei companii - furnizori, actionari, stat, banci - nu pot interveni in acest moment.
"Furnizorul care s-ar expune acum ar fi primul care pierde, bancile sunt supraexpuse pentru ca indicatorii companiilor s-au inrautatit si nu au garantii suplimentare, statul nu finanteaza niciodata, iar actionarii sunt epuizati dupa patru ani de criza si cateva proceduri de restructurare. Este necesara interventia celui de-al 5-lea jucator care sa fie un fond de investitii si sa acorde credit cu optiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, sa aiba posibilitatea sa isi converteasca banii in pachetul majoritar de actiuni", a mai spus Andrei Cionca.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online