Preturile pentru apartamente au scazut, la nivel national, pana la o medie de 934 euro/mp (studiu)
Data publicarii: 04-07-2013 | ImobiliarePreturile pentru apartamente au scazut, la nivel national, cu aproape 4,5% in primele sase luni ale anului 2013, de la o valoare de 978 euro pe metru patrat la inceputul lui ianuarie pana la 934 de euro pe metru patrat la sfarsitul lunii iunie, se arata intr-un studiu al site-ului Imobiliare.ro, remis miercuri AGERPRES.
Spre comparatie, in intervalul similar din 2012, preturile s-au diminuat cu doar 0,4%, in timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Fata de iunie 2012, preturile actuale sunt cu 5,4% mai mici.
Pe de alta parte, unele mari orase ale tarii au avut un comportament deosebit fata de trendul resimtit pe plan national, consemnand chiar importante majorari de preturi.
Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta sunt orasele unde apartamentele s-au scumpit in prima parte a anului 2013.
Cluj-Napoca este primul pe lista, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi si vechi, de la o medie de 896 euro/mp, la inceputul lui ianuarie, pana la un prag de 930 euro/mp, la finele lui iunie. Valoarea actuala este cu 2,6% mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului 2012. Avansul consemnat in primele sase luni din 2013 a fost generat in cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi care s-au scumpit cu 7,4%, de la 825 la 886 euro/mp.
In Timisoara, apartamentele vechi si noi s-au scumpit cu 1,5%, in prima jumatate a anului, pornind de la o valoare de 785 euro/mp. Pretul actual, de 797 euro/mp, este la acelasi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul inregistrat de Timisoara in decurs de sase luni a fost dictat in mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi care si-au majorat pretentiile cu 3,1%, de la 769 la 793 euro/mp.
Si Constanta se numara printre orasele cu o evolutie pozitiva a preturilor in prima jumatate a anului, majorarea fiind de 0,3%, de la 856 la 859 euro/mp. Valoarea actuala este cu 3,9% mai mica decat cea consemnata la mijlocul anului trecut. In Constanta, trendul ascendent din prima parte a anului a fost sustinut de evolutia preturilor la apartamentele noi care s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 euro/mp.
Capitala se situeaza pe primul loc in clasamentul reducerilor de preturi din marile orase. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 euro/mp. Fata de inceputul lui iulie 2012, pretul mediu cerut la ora actuala pentru o locuinta in Bucuresti, fie ea veche sau noua, este cu 3,4% mai mic. In ultimele sase luni, cele mai afectate de scadere au fost locuintele noi care s-au ieftinit cu 4,4%, de la 1.278 la 1.222 euro/mp. Proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti si-au diminuat pretentiile cu 2,7%, de la 1.046 la 1.018 euro/mp.
Ploiestiul este al doilea oras in topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la sase luni, de la 816 la 785 euro/mp. O buna parte din acest declin a fost consemnat chiar in luna iunie, cand preturile apartamentelor noi si vechi din oras s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro/mp atins in mai. Fata de jumatatea anului trecut, valoarea actuala este cu 5,1% mai mica.
In Brasov, Indicele Imobiliare.ro indica o valoare de 835 euro/mp, in scadere cu 2,6% fata de nivelul de 857 euro/mp, valabil la inceputul acestui an. Fata de acum 12 luni, pretul mediu cerut in prezent pentru o unitate locativa in Brasov este cu 2,1% mai mic. In prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi, acestea ieftinindu-se cu 3,2%, de la 923 la 893 euro/mp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări