CCR a respins ca inadmisibila sesizarea PDL si PP-DD referitoare la componenta Consiliului ASF

Data publicarii: 04-07-2013 | Finante-Banci

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins joi sesizarea PDL si PP-DD referitoare la componenta Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). "S-a respins ca inadmisibila sesizarea in legatura cu Comisia de supraveghere a finantelor, cu majoritate de voturi. Motivele o sa le vedeti cand se publica decizia. Se va publica maine. Astazi se citeste in plen motivarea deciziei referitoare la Legea referendumului si urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial tot astazi", a declarat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Senatorii democrat-liberali au sesizat CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea componentei Consiliului ASF. 

Sesizarea, semnata de cei 23 de senatori membri ai PDL, la care s-au adaugat 12 senatori ai grupului PP-DD, vizeaza Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bancare si pentru modificarea unor acte normative, pe care contestatarii o considera neconforma cu prevederile art. 1 alin. (3) si (5), precum si ale art. 115 alin. (4) din Constitutie, fiind astfel neconstitutionala. 

PDL invoca printre motivele de neconstitutionalitate incalcarea de catre Guvern a conditiilor constitutionale pentru emiterea unei ordonante de urgenta in sensul ca nu a existat o situatie extraordinara si nici urgenta reglementarii, dar si incalcarea principiului constitutional al democratiei pentru ca, sustin autorii sesizarii, ''alegerea membrilor Consiliului ASF a fost facuta de majoritatea parlamentara din randul membrilor partidelor care formeaza aceasta majoritate sau dintre cei agreati de catre aceasta, propunerile opozitiei parlamentare fiind total ignorate''. 

Totodata, autorii sesizarii spun ca nici legea de aprobare si nici ordonanta de urgenta a Guvernului, ambele criticate de neconstitutionalitate, nu prevad o repartizare a membrilor Consiliului ASF in functie de configuratia politica a Parlamentului, motiv pentru care toti cei 11 membri ai acestui Consiliu pot fi desemnati dintre membrii partidelor politice care formeaza majoritatea parlamentara actuala, propunerile opozitiei parlamentare putand fi total ignorate, ceea ce de altfel s-a intamplat in realitate. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: